Merlot kortyok a múltból

2017. április 18.

20170323_221327.jpg

Vylyan pincészet, Villányi Merlot 2003

A vezető villányi pincészet muzeálisnak tekinthető merlot bora került a poharamba. Ipacs Szabó István készítette a bort és még az alapító tulajdonos, Debreczeni Pál is láthatta a szüretet, illetve az újbort. A Pillangó dűlő termése, amely 16 hónapig pihent zempléni és mecseki tölgyből készült barrikban.

Narancsos barnás színű ital, amelyben határozott animalitás (nedves kutya, gomba, avar) uralja az illatot. A magas tűrésküszöböt igénylő jegyek mögött datolya, füge, sonka, aszalt szilva, erdei szeder, cédrus, földesség, fekete bors, fekete olíva, narancshéj komplexitása fedezhető fel.
Szájban is hasonló gazdagság, érett tanninokkal, még élősavakkal, szépen integrálódott alkohollal. Kellemes, hasznos élmény volt kóstolni, de az istállóság miatt csak 6 pont.

 

20170415_190452.jpg

Wunderlich pince, Villányi Merlot 1999


Wunderlich Alajos – a borszeretők számára "Lojzi" – bádogosként és esztergályosként dolgozott, de mint minden villányi, maga is készített bort. Egyre komolyabb szerepet játszott az életében a borkészítés, amely komoly sikerekkel párosult.
A sikerek csúcsán üzlettársa is akadt, akivel 2004-től közösen folytatták az utat, amely egy hatalmas vállalkozásig vezetett. 2010-ig volt a vállalkozás főborásza, majd kiszállt a gigaméretű vállalkozásból és egy darabig ott hagyta a nevét. 2013 tavaszára eldőlt, hogy a látványpince a Jammertal nevet veszi fel, így egyetlen borászat viszi a Wunderlich nevet, a sajátja.
Ez a merlot a hőskorba repít vissza minket.

Meglepő módon, nyitáskor mutatta a legintenzívebb gyümölcsösséget, majd szellőztetés után a tercier aromák és az aszalt gyümölcsök veszik át a főszerepet. Áfonya, szeder, aszalt szilva, fekete cseresznye, földesség, édes fűszerek. Az érettség érezhető, az öregedés nem.
Még mindig kiváló savak jelentik a vázat. Tüzes, de nem túlzó alkohol, érett, finom szemcsés tanninok, közepesnél nagyobb test. Az elsődleges gyümölcsök vezetik az ízeket is: cseresznye, piros áfonya, szeder, ringló. A hordó fűszerek tökéletesen belesimultak a bor testébe. Hosszú és emlékezetes korty. 7 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9112397373

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sztárom az italom 2017.04.24. 21:14:01

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó lenyűgöző, benne adok-kapok, tekintet nélkül nemre, korra, kivagyiságra, s pont ez benne a legszebb ,mert ritka tilalom az italom, nem válogat. Hétszentség'17/16 2017. 04. 17. Eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása