Nagy-Sagmeister Pince a Szerémségből

2015. október 02.

20150912_163720.jpg

A Magyar Bor Intézet jóvoltából botlottam bele a dél-vidéki pincészet néhány borába.
Sagmeister Ernő borász és Nagy József táncművész hozta létre a pincészetet.  A Szerémség híres dűlőin (Ürög, Nyárád) terem a szőlő, amit 150 km-re onnan, a Magyarkanizsán található pincében dolgoznak fel és készítik az összesen 4500 palackot évente. Környezettudatos gazdákról van szó, akik nem használnak gyom-, és rovarirtókat, műtrágyát.

Filozófiájuk szerint egy borvidéken készíteni kell olyan bort, amely megfelel a hagyománynak, másrészt egy nagy bort. Ezért készítenek légies és tüzes kadarkát, valamint pinot noirt, amely „a mély, föld felé irányuló érzelmekkel, gondolatokkal ajándékozza meg fogyasztóját, komoly, tartalmas mélységű információkat ad át az embernek”. Íme a borok:

Nagy-Sagmeister Pince, Furmint, Szigeti 2013
Illatában gyapjú, pörkölt magvak, zöld alma, diófélék, mandula fedezhető fel. A korty egyensúlyos, selymes, közepes testtel és vibráló savakkal. Aromáit a pörkölt magvak, vanília, pirítós, citrusok és sárga alma határozza meg. Közepesen hosszú lecsengés. 6 pont

Nagy-Sagmeister Pince, Pinot noir, Kányás, 2013
Visszafogott illattal nyit, amely lassan mutatja meg értékeit: málna, túlérett fekete cseresznye, meggy és édes fűszerek valamint gyapjú. Lendületes korty, visszafogott, elegáns tannin, közepesnél kevesebb test és szép savak jellemzik. Az íz sokkal intenzívebb, mint az illat: sok cseresznye, málna, cigánymeggy, édes fűszerek valamint avar, föld, rókagomba. Emlékezetes korty. 6,5 pont

Nagy-Sagmeister Pince, Kadarka, Szigeti 2013
Gyümölcshangsúlyos illatában meggy, málna, szamóca, kökény és némi vegetális jegy fedezhető fel. Nagyon fiatal bor, amely lendületes savakkal, sok piros bogyós gyümölccsel, édes fűszerekkel rendelkezik. Időt kér még a bor, hogy lecsendesedjen és harmonikus legyen. Most 5,5 pont, de érdemes egy év múlva újrakóstolni.

Mostantól alaposabban nyomon követem ennek az ígéretes pincének a munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr977876882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása