A leszúrt kakas esete a bordói fajtákkal

2016. március 25.

20160314_133502.jpg

La Massa Borászat
Giampaolo Motta fiatalon elindult az álmai után és elhagyva Nápolyt, valamint a gyümölcsöző családi céget, a Chianti régióban telepedett le, ahol nagy birtokokhoz ( Riecine, Zonin, Castello dei Rampolla) elszegődve tanulta ki a borászmesterséget. 1992-ben hozta létre a 27 hektáros saját birtokot Chiantiban. A déli kitettségű birtok 360 méteres tengerszint feletti magasságon található Panzano mellett. A hektáronkénti 6250 tőkét alacsony kordonon neveli. Három különböző talajszerkezet segíti az ásványosság kialakulását: agyagos-meszes márga, sárga és szürke márga, valamint kavicsos, köves talaj agyaggal keverve.

A tökéletes érettségben szedett szőlő 15-30 napig héjon erjed, 28-30 °C-on, üveggel bélelt cement tartályban. Az erjedés után barrikban érik tovább a bor, ahol a teljes almasav bomlás megtörténik.
Ezekben a munkafolyamatokban világhírű tanácsadó Stephane Derenoncourt segíti Giampaolot,
A pince minden évben három bort készít, amelyek mindegyikében fontos szerepet kapnak a bordeaux-i fajták. A Chianti Classico szabályozás (a védjegyet jelentő fekete kakassal) messze nem ennyire liberális a cabernet fajtakörrel. Giampaolo, a fanyar humorú, szókimondó borász szintén megjelenteti a gallo nerot, de szegény kakas épp nyárson pörkölődik…
Nem tagadom, tetszett ez a szokatlan megközelítés. Íme:

20160314_133752.jpg

Toscana IGT 2013
60% sangiovese, 30% merlot és 10% cabernet sauvignon és alicante bouchet alkotja a házasítást. Spontán erjedt a bor, sűrű csömöszölés mellett, majd hordóba került, amelyből 20% francia újhordó. 2015 nyarán töltötték a 110 000 palackot.
Illatában sok gyümölcs, főleg fekete bogyósok, amiket édes fűszerek egészítenek ki.
Krémes, kiváló textúrájú bor, érett tanninnal, vagány savakkal, elegáns hordóhasználattal és hosszú lecsengéssel. Nagyon meggyőző belépő bor. 6,5 pont


Carla 6,  IGT 2012
100% sangiovese, amelyből összesen 4000 palack készült. A borász és a tanácsadója hosszasan kereste a megfelelő termőhelyet, amely a birtok No 6 névre hallgató parcellája volt. A bor nevének másik fele, pedig a borász lányának a nevéből származik.
Szigorú fürt és bogyóválogatás után, szelektált élesztők segítségével, acéltartályban erjedt a bor, majd 14 hónapot francia hordókban töltött, amelyből 30% volt új fa. A 2014 júliusi palackozást követően egy évet pihent palackban a piacra kerülés előtt.
Izgalmas és összetett illat: grafit, füst, fekete cseresznye, szilvalekvár, áfonya, szeder, pici fahéj és karamell.
Komoly hangvételű, nagyon sűrű szövetű, de szép eleganciát mutató bor. Krémes, olajos, kerek és tömör. Szép savak és integrálódott alkohol jellemzi. A hordó adta tanninok még kemények, kissé harapósak. Összesen ez von le kissé az értékéből. Komoly mélységekkel rendelkező bor. 7 pont

Giorgio Primo IGT 2012
Cabernet sauvignon (65%), merlot (30%) és petit verdot (5%) alkotja a házasítást. Ismét spontán erjedés, gyakori csömöszölés, és hosszú hordós érlelés, 80%-ban új francia hordókban. 16000 palack készült belőle.
Sokrétű és mély az illatvilág: kávé, keserű csoki, őszi erdő, vargánya, földes jegyek.
Ahogy megkóstolóm, elsőre az ugrik be, hogy nagyon fiatal. A tannin nagyon harap, hosszú pihentetést igényel, hogy a cserek rendeződjenek. A bor maga sokrétű, mély, kiválóan strukturált. Az alkohol belesimult az összképbe. Az illatban megismert jegyek mellé az ásványosság, és diszkrét animalitás vonul fel. A fiatal cserek ellenére jó kóstolni, annyira mély és gazdag. Szeretném 3-4 év múlva viszontlátni. 6,5 pont pont

Kiváló pince, komoly borokkal és vagány attitűddel.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr568525366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása