Egy autentikus prosecco a nyár végére

2016. szeptember 17.

destefani.jpg

De Stefani, Prosecco DOC, Col Fondo, Treviso

Valeriano De Stefani 1957-ben, a Prosecco hazájában, a Conegliano és Valdobbiadene hegyek közötti Refrontoloban telepítette az első szőlőket. A család már a 1624-ben a régióban élt, alkotott.
A Pra' Longo birtokot a Piave-folyó völgyében hozták létre, Monastier di Trevisoban. Az Adriai-tenger és a Dolomitok közelsége határozza meg a régió mezoklímáját és talaját (caranto talaj, amely agyag és kavics keveréke). A szeles klíma segíti a gombák elleni védekezést és nagy hőingadozást biztosít a nappalok és az éjszakák között, amely elősegíti az gyümölcs aromák megőrzését.

A 2011-ben telepített Glera ültetvényen szigorú hozamkorlátozást alkalmaznak. Szeptemberben szüretelték a prosecco alapanyagot, amely a zúzás-bogyózás után kapott egy kis hideg áztatást. Acéltartályban erjedt, majd az erjedő murci került palackba. Az erjedés ott fejeződött be, amely következtében alacsonyabb nyomás keletkezett.
A pezsgőknél alkalmazott degorzsálás, vagyis a seprőj (“col fondo”) eltávolítása nem történt meg. Mindössze 11%-os alkohollal rendelkezik, de nincs is szükség többre.   

Diszkrét habzású ital. Lassan nyíló illatában pirított magvak, körte befőtt,  őszibarack, grapefruit, lime, citrus, száraz kenyérhéj és leheletnyi élesztősség.
A korty egyensúlyos, vibraló savakkal, alig érezhető alkohollal. Krémes szénsavasság. Fanyar gyümölcsök dominálnak és pici törkölyösség. Mindezek mellett sok citrus. Kellemes gyöngyözés. A hosszú finomseprős érintkezés (amely a dekantálásig tart), különleges aromavilágot hoz létre. Közepesen hosszú lecsengés. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5911701481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása