Elfeledett szőlőfajták Szentesi Józsefnél

2014. november 13.

IMG_1465.JPGÉvekkel ezelőtt jártam utoljára Szentesi Józsefnél, de akkor a „forgalmi” tételek voltak porondon. A borász, korábban hazánk területén termesztett, de mára gyakorlatilag elfeledett 10 fehér és 10 kékszőlőt vont termesztésbe, amelyből egyelőre igen kis mennyiségben készít egyedi borokat.

Az idő rövidsége miatt most a kékszőlőkből készült borokat kóstoltuk meg, amelyek borával sehol a világon nem lehet találkozni. Igazi különlegességek kerültek a pohárba, melyek Szentesi József fanatizmusát, elhivatottságát, kíváncsiságát, munkamániáját, alázatát dicsérik. A fajtakísérletek Nadapon, a velencei-tó partján lévő birtokon zajlanak. Lássuk a sort, amely messze nem a teljes lista.

 

Kékbajor 2012

A fajta héjában lévő kevés színanyaga inkább siller árnyalatot tud produkálni, mint vöröset. Vastag anyagot jelez a pohár falán hosszan megmaradó feltapadás. Illatában a málna, meggy, piros ribizli uralkodik. Izgalmasan egyedivé teszi a hecsedli vonal. Kóstoláskor az átlagosnál magasabb alkoholérzet jelenik meg. Szépek a savak, egyensúlyban van a komoly testtel. Némi kesernye megjelenik a korty közepén, ami kissé erősödik utóízben. A hecsedli mellett izgalmas fűszerek és piros bogyósok vezetik az ízt, amely érdekes joghurtos világban teljesedik ki. Egyedi ízvilág, különlegesen szép szerkezet, jó arányok. Könnyedén tartalmas bor.   8 pont

 

Kadarka 2013

A bor egy évet töltött használt, 3 éves hordókban. A fajtára jellemző világos szín, komoly feltapadás. Illatában izgalmas fűszerek, málna, eper, piros bogyósok elegáns illata. A száraz bor első kortya kedvesen édeskés ízekkel indul, amelyet a fűszerek szépen egészítenek ki. Könnyed szerkezetű, játékos savakkal rendelkező bor. Nagyon sok pohárral meg lehet inni ebből a tartalmas, könnyeden elegáns, vagány borból. 8,5 pont

 

Csókaszőlő 2012

Világos piros színű bor, de a siller árnyalatnál mélyebb árnyalat. Illatát az édes karácsonyi sütemények mellett a piros bogyósok vezetik. Meglepő az ananász illat, amely vörös borban ritkán tapasztalható. Egyedi, különleges illat. A korty testes, vastag, magas alkoholérzet, vibráló savak. Elegáns bor, kiváló szerkezettel. Komoly anyag, rengeteg gyümölccsel (fekete cseresznye, fekete ribizli, szilva). Sok fűszer, kevés vanília, fekete bors. A bor első töltésű hordóban nevelkedett, ami viszont alig érezhető, visszafogottan jelenik meg a hordóhatás. Komoly, egyedi stílusú bor. Hosszú lecsengés.   9 pont

 

Tarcali Kék 2012

Későn érő fajta, amely talán a bordeaux-i szőlőkhöz hasonlítható. Közepes színintenzitású, rubinvörös. A pohár falára ez is vastagon tapad. Csak üvegballonban volt, hisz 50 liter készült belőle mindösszesen. Rendkívül fiatalos illatában a gyümölcsök uralkodnak (fekete ribizli, áfonya, fekete cseresznye, szilva. Ízében még kissé rusztikus, nagyon fiatal. A karakter alapján egyértelműen kijelenthető, hogy érdemes hordóba tenni (majd ha lesz egy hordónyi legalább belőle). Élénk savakkal, vastag testtel rendelkezik. Ízében is az illat gyümölcsei a vezető jegy. Érett alapanyag, nagy potenciállal. 6,5 pont

 

Fekete muskotály 2013

Világos piros szín. Semmihez sem hasonlítható parfümös illat, amibe édes fűszerek vegyülnek. Eperlikőr, málna, érett erdei gyümölcsök. Testes bor elegáns savakkal. Pikáns, érdekes a muskotályos jegyeket tapasztalni vörösborban. Kezdő borfogyasztók kedvence lehet. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr886892537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása