Bordeaux majdnem elfeledett fajtája Ausztráliából

2016. november 08.

tulloch.jpg

Tulloch Borászat, Petit Verdot 2010, Cellar Door Release

Korábban már írtam a pincészetről, de most egy kicsit részletesebb múltba tekintés következik.
A pincét John Younie Tulloch alapította 1895-ben, amikor 3 hektár shiraz ültetvényt vásárolt a Hunter Valley központi részének tekinthető Pokolbinban. A Tulloch márkanév csak 1952-től jelenik meg a palackokon. 1969-ben a család eladja a pincét, de a márkanevet az új tulajdonos megtartja. Többszöri tulajdonosváltás után napjainkra újra a család tulajdonolja a pincét és a márkanevet.

A petit verdot nem túl ismert szőlőfajta, amelyre bordeauxiként tekintünk, de valószínűleg délebbi területekről vitték a rómaiak Bordeauxba. Az egyik szülője a Tressot a másik pedig a Duras fajta. Későn, lassan és nehezen érik, ami miatt Bordeauxban is házasításra használták. Ma inkább az Új Világban, főleg Ausztráliában található meg.

A petit verdot palackot csak a pincészetnél lehet megvásárolni. Ott jártamkor vásároltam és a napokban bontottam meg. 
Intenzív és fajsúlyos illat dől ki a pohárból, amely elsősorban a hordóról szól: csoki, kakaóbab, kávé, füst, mentol, gyógynövények, toast. Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. Az alkohol is dől a pohárból. Cassis, áfonya, szilvalekvár, hecsedli képviselik a gyümölcsöket.
A korty is mindent bevet, amit csak lehet, mindenből egy nagy lapáttal kapunk. Férfias, gazdag, tömör anyag. Testes, de nem túl kifinomult, inkább rusztikus anyag. Tapadós, kemény tannin jellemzi és a savak sem hiányoznak. Ízét a csoki, kávébab, füst, cassis, szilvalekvár, toast határozza meg. Sokáig tartó lecsengés. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7611934937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása