Balga Pince - Eger

2016. november 14.

balga.jpg

Balga István alapította a pincét, aki a nagyüzemi szőlőtermesztésben 20 éves szakmai tapasztalatra tett szert, majd 1992-től elkezdte a saját pince építését. A Könyök utcai pincéjükben történik a feldolgozás, erjesztés és az újborok tárolása, a Verőszala utcaiban a fahordós érlelés és a palackos tárolás. István veje, Adamovich Károly (aki korábban a Vincze Borászatnál és a Gróf Buttler Pincészetnél alkotott, most pedig az OstorosBor borásza) az utóbbi években jelentős szakmai segítséget nyújt a borok stílusának kialakításakor.

Balga Pince, Chardonnay, Grand superior, Nagy-Eged 2015
A Nagy-Eged-dűlőben 1990-ben telepített ültetvény termése.
Intenzív illatában elsősorban a nagyon minőségi hordó fűszerek érezhetőek, mint a pörkölt magvak, pici vanília, szegfűbors és egyéb édes fűszerek emellett fehér húsú lédús gyümölcsök gazdagítják az illatot.
A korty széles, testes, húsos és sokrétű. Nagyon érett gyümölcsösség, komplex fűszeresség, komolyabb ásványok. A sav és az amúgy nem kevés alkohol is szépen belesimul a bor szövetébe. Az édes fűszerek még dominálnak a gyümölcsök felett. Vanília, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, fahéj. De az érett gyümölcsök is felfedezhetőek, mint a sárga alma, vilmoskörte, őszi barack.  Részletes és mély, hosszú lecsengéssel. Még az élete elején jár, nagy potenciált rejt. Nagy kedvencem! 7 pont

Balga Pince, Egri Syrah 2013
A Pajdos dűlő termése. Az ültetvénye kora 12 év.
Intenzív illatában jó arányban vannak a gyümölcsök és az édes hordós fűszerek. Érezhető, hogy jó minőségű hordót használtak a borhoz. Mentol, cassis, aszalt szilva, fekete áfonya, édes piros bogyós gyümölcsök, némi nedves erdő, karácsonyi fűszer kavalkád.
Ízben a hordó még kicsit előtérben van. Az alkohol szépen integrálódott, a savak frissen tartják a bort. Nem nehézkes, jól fogyasztható, mégis mutatja a fajta minden értékét. Hosszú lecsengés. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5011948705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása