Szepsy Istvánnál jártunk

2015. április 19.

dsc_2036.jpg

Szeszélyes áprilisi napnak indult, de a szeszélyt hátrahagyva, csodálatos napsütésben érkeztünk a pincéhez, ahol Szepsy István és az összes (eddig 23) dűlőjéből begyűjtött kőzetgyűjtemény fogadott minket. István hosszasan, hatalmas geológiai tudást felvillantva ecsetelte a különböző kőzetek keletkezését, alakváltozásait, valamint szerepét a bor stílusában.

Hogy ezt a „valóságban” is megnézzük, a fenséges kilátást nyújtó Szent Tamás tetejére vitt az utunk a terepjárón zötykölődve. A Mádi-medence 3 részből áll, amely keleti almedencéjében található a Szent Tamás, amely minden korábbi besorolás szerint első osztályú ültetvény. A dűlő felé közeledve hatalmas sziklák, kőhalmok mutatják azt az óriási emberi munkát, amit el kellett végezni, hogy a dűlő alkalmas legyen a szőlőművelésre. A terület vörös agyag, zeolit, kemény riolut tufa rétegekből áll, ezek adják a mély ásványosságot. A déli oldal a Makovicza, amely szintén első osztályú terület. Itt hangzott el egy kulcsmondat: „a minőséget továbbra is a szőlő folyamatos javításával igyekszem növelni”.
dsc_2045.JPG

Erről a csodálatos panorámájú és hangulatú helyről az Úrágya felé vettük az irányt. A kultikussá vált 2006-os Úrágya furmint és utódai ezen a vörös agyag és kvarc tufit alkotta területen 5,6 hektáros területen készülnek. A virágba borult cseresznyefa mellett értettük meg a dűlő szellemiségét, amelyet István érzékletesen vázolt.
A család tulajdonában lévő kecskefarmra vetett pillantás után a pince felé vettük az irányt, ahol izgalmas kóstoló következett.

dsc_2067.JPG

Szepsy Furmint 2013 birtokbor
A Betsek-, Nyúlászó-, Úrágya-, Sasalja-dűlők biztosították az alapanyagot (Mád, Tállya, Bodrogkeresztúr). Illatában a körte, sárga alma, vilmoskörte, tűzkövesség mutatja a termőhelyek potenciálját. Határozott savak mellett pici maradékcukor adja az egyensúlyt. Közepesnél magasabb alkohol és szép test. Ízében vanília, vilmoskörte, őszibarack, szőlő és citrusok, ásványok mutatkoznak.
Feszes szerkezetű bor, közepes lecsengéssel. Az „új” tokaji palackban, üvegdugóval lezárva. 7 pont


dsc_2094.JPG
Szepsy Furmint 2013 Hasznos, Tállya
Ez a nyugati fekvésű tállyai dűlő mállott andezites és riolittufás és zeolitos rétegekből áll. Illatában sok friss gyümölcs, mint az őszibarack, körte, birs mellett diszkrét vanília, mogyoró, mandula. Kiváló szerkezetű, feszes, élénk savú, a közepesnél testesebb bor. A sor legkrémesebb tagja, vastag, tömény bor, az élénk savak ellenére. Ízében tűzkő, citrusok, grapefruit, trópusi gyümölcsök, körte és dió, mandula. Hosszú lecsengés. Szintén a tokajis-üvegdugós csomagolásban kapható. 8 pont

Szepsy Furmint 2011 Szepsy, Mád
A családi ősökről elnevezett dűlő szűrlete parafa dugós palackban került piacra. Illatában a tűzkövesség, gyógynövények, kamilla, zsálya, érett őszibarack, vanília és pörkölt fa jelenik meg. Egy óra levegőztetés után a gyógynövényes jegyek helyére trópusi gyümölcsök lépnek. Kóstoláskor krémes, vastag, olajos szerkezetet érzek. Szinte sósan tűzköves, de mellette marcipán, akác, sárgabarack, maracuja, grapefruit mutatkozik. Integrálódott, de határozott savak ellensúlyozzák a testet és adják az egyensúlyt. Hosszú lecsengés. Nagy kedvencem! 9 pont

Szepsy Furmint 2011 Urbán, Mád
Parafa dugóval lezárt palack. Illata nagyon lassan nyílik, meglehetősen zárkózott. Idővel ásványok, tűzkő, mandula, vanília, pirítós jelenik meg. A gyümölcsök a háttérben maradnak. Ízben némi maradékcukor érződik, de az érett savak egyensúlyt tartanak. Kiváló textúra, vastag, krémes bor. A tűzkövesség ebben a borban a legintenzívebb és végig uralja az ízképet. Férfias, markáns bor, amely ízében megjelennek a trópusi gyümik (ananász, mangó), birs és őszibarack. 7,5 pont

Szepsy Furmint 2010 Szent Tamás, Mád
A Szepsy pince nagyon sokat tett azért, hogy a legkultikusabb tokaji dűlővé váljon a terület. Jellemzően a legásványosabb, legkoncentráltabb borok innen kerülnek ki. A 10 hektáros birtokrész 1954-es telepítésű, alacsony művelésű tőkék adják az ikonikussá vált Szent Tamás Furmint bort.
A parafával lezárt bor illata lassan nyílik. Mozgatással szabadul fel a megszokott tűzkövesség, kamilla, dió, mogyoró, grillázs. Krémes test, olajos, vastag textúra. Érett trópusi gyümölcsök (mangó, narancshéj) és fanyar fehér húsúak (őszibarack, körte) szép kombinációja egészül ki az édes hordófűszerekkel és az intenzív ásványossággal. Tömény, koncentrált, rétegzett bor, amely még a fejlődése elején jár. 8 pont

Szepsy Furmint 2008 Szent Tamás, Mád
A többi palackot együtt nyitottuk, míg ez a tétel 2 napja már lett kidugózva. Nagyon intenzív illatában sok fehér virág, akác, sárgabarack, trópusi gyümölcsök sora, édes, érett fehér húsú gyümölcsök fedezhetők fel. Ezeket egészíti ki a grillázs, mandula, és nem túlzó, elegáns tűzkövesség. Selymes korty, krémes, olajos, de nem lomha. Nagyon komoly koncentráció, de nem lusta. Gazdag, sokrétű, tömény és elegáns. Intenzív vaníliásság, mandula, dió, szegfűszeg és karácsonyi fűszerek. Vibráló savak teszik vitálissá. A többi borhoz képest több hordóérzet. Nagy kedvencem! 9 pont

Szepsy Szamorodni 2009
Az 6 puttonyos aszú beltartalmával rendelkező (170 g/l cukor, 42,6 g/l extrakt, 7,6 g/l sav), mégis könnyebben iható szamorodniból 9000 palack készült. Nagyon intenzív, koncentrál és behízelgő illatában méz, akác, virágpor, vanília, narancslekvár, mangó, licsi, maracuja, szegfűbors és édes fűszerek fedezhetők fel. A rendkívül magas cukortartalom ellenére is jól lehet inni. Olajos, krémes, vastag és intenzív bor. Nagyon sűrű szövésű, intenzív és nagyon hosszú bor. Gazdag aromavilágában a vanília, méz, karamell, marmalade, trópusi gyümölcsök, aszalt kajszi jelenik meg. 9 pont
 
Szepsy Aszú 6 puttonyos 2007
A 65%-ban Furmint, 20% Hárslevelű és 15% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása novemberben több fázisban történt a birtok teljes területéről. Decemberben kerül bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből.
3 nap áztatás és préselés után négy évet töltött zempléni tölgyfahordóban a 2011 decemberi palackozásig.
Rendkívül intenzív, koncentrált, tömény és sokrétű illatában méz, akác, narancslekvár, füge, mangó, birsalmasajt, mazsola, trópusi gyümölcsök, némi diszkrét vanília. Bársonyos, krémes, tömény korty. A 260 g/l cukorral 8,6 g/l sav próbál lépést tartani. Számomra a cukor felé billen az egyensúly. Ízében megjelennek az ásványok a rendkívül gazdag aromavilág részeként. Sok trópusi gyümölcs, méz, mazsola, marmalade, birskörte, vanília jellemzi. Rendkívül hosszú bor. 8,5 pont

dsc_2086.JPG
A borokról nem beszélgettünk túl sokat, csak élveztük őket. Sokkal inkább az élet komolyabb és kevésbé komoly dolgairól esett szó. Szép délután volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr647380784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása