Vylyan érdekességek

2015. május 21.

img_2602.JPG

 

Egy kellemes tavaszi napon úgy gondoltuk, hogy nézzük meg a Vylyan Pinot sorát, amelyet nagy lelkesedésünkben megtoldottunk még néhány bordói fajta borával. Érdemes volt!

Zweigelt 2003
Közepesen intenzív illatában az oxidáció jelei mutatkoznak, sajnos túl van a csúcson. Aszalt szilva, avar és föld. Közepes test, magas alkohol és fanyar lecsengés jellemzi (szivar, áfonya, kávé).

Pinot noir 2009
A piros ribizli, szamóca mellett földesség, húsleves zöldség, gomba és erdei avar illatát mutatja. Magas alkoholérzet, az átlagosnál nagyobb tannintartalom és visszafogott savak jellemzik. Aromáját a füst, sonka, karamell, tej csoki uralja. Kesernyés lecsengés. 6,5 pont

Pinot noir 2009 Gombás válogatás
Gyümölcshangsúlyos illatában a szamóca, málna, áfonya, szeder, szilva, fekete ribizli fedezhető fel, némi földességgel a háttérben. Élettel teli bor, szép savakkal, érett tanninokkal. Egyensúlyos, jól elkészített bor. Ízében szépen hozza az illat jegyeit. Enyhe kesernyésség a lecsengésben. Sokkal elegánsabb, komplexebb a társánál. 7 pont

Pinot noir 2006
Rendkívül összetett illatában az aszalt szilva és áfonya mutatja a gyümölcsöket. Határozottabb vonalat alkot a nedves föld, gomba, füst, fa, mentol, némi kelkáposzta, gyógynövények. A korty arányos, egyensúlyos. Lecsendesedett tanninok, közepes alkohol érzet és kerek savak jellemzik. Kissé túlbillent a csúcsán. 6,5 pont

Pinot noir 2005
Talán a sor legzárkózottabb tétele, főtt zöldségekkel, földességgel, sok füsttel, animalitással, aszalt szilvával és erdei gombákkal. Igen határozott tannintartalommal bír még mindig. Közepes test és rövid finis. 5,5 pont

Pinot noir 2004
Illatát a gyümölcsök határozzák meg, amelyek közül a cseresznye és az aszalt szilva a legintenzívebb. Ezeket egészíti ki a nedves avar, föld és egy érdekes fémes, vasas illat. A korty egyensúlyos, izgalmas, és tartalmas. Szép hordóhasználat és hosszú utóíz jellemzi. 7 pont

Pinot noir 2003
Sokrétű és izgalmas illatában tej csoki, karamell, cappuccino, cassis uralja a kezdetekkor, amely málnás, eperlekváros irányt vesz némi levegőztetés után. Érett bor, vagány savakkal, magas alkohollal, selymes tanninokkal. Komplex, rétegzett bor sok érett gyümölccsel (áfonya, szeder, fekete cseresznye), karamellel, tej csokival. Gazdag, hosszú lecsengés. A sor legszebb tétele! 8,5 pont

Merlot 2011
Illatában sok buja, érett gyümölcs, amit elegáns hordóhasználat egészít ki. Határozott, szárító hatású tanninjai ellenére sem rusztikus, és könnyű inni. Aromavilágát a cassis, szilvalekvár, kávé és csoki jellemzi. Kiváló szerkezetű, visszafogott savú bor. 6,5 pont

Cabernet franc 2011
Nagyon gazdag illatában mentol, gyógynövények, csoki, kávé és érett erdei gyümölcsök jelennek meg. A magas alkohol már az illatban is zavaró, és a szájban is melegít. Szépen érett szőlő, de a hordó tanninja tapad és húzós. Alacsony savú, szinte édes íz világú bor édes fűszerekkel, érett, túlérett édes gyümölcsökkel. Tömény, koncentrált, vastag bor, amely kissé rusztikusra sikerült. Félek, hogy később sem fog szelídülni. 6,5 pont

Cabernet sauvignon 2009
Rendkívül fajtajelleges illatában cassis, áfonya, édesgyökér, cédrus, mentol, édes erdei gyümölcsök. Masszív, tartalmas, tömény bor, érett tanninokkal, magas alkohollal nagy testtel. Gazdag és sokrétű, de több savval elegánsabb lenne. 7 pont

Pillangó 2009
Intenzív illatában mentol, csoki, kávé, gyógyfüvek, fa, füst, aszalt szilva. Testes, melegítő alkohollal, határozott, de érett tanninokkal. Férfias, markáns bor, amelynek tovább kell érnie, mert még mindene brutál. 7 pont

Duennium 2009 Cabernet franc & merlot
Az animalitás mögül csoki, kávé, cédrus, cassis és mentol kandikál ki. Érett, selymes tannin, alacsony savérzet és magas alkohol jellemzi. Testes, tömény, koncentrált bor. Mindenből sok van belőle. Hosszú lecsengés, amelyben a hordó aromái uralkodnak. 6,5 pont

Köszönet Dudás Gábornak a sorért!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr777477950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása