Egy organikus Brunello - Col D’Orcia

2015. szeptember 20.

20150913_135341.jpg

Col D’Orcia, Brunello di Montalcino DOCG 2010

A Col D’Orcia szó szerinti jelentése, a hegy az Orcia folyó mögött. Az Orcia folyó a Brunello régió (Toszkána szívében) déli határát jelenti. A birtok történelme 1890-ig nyúlik vissza, amellyel a legidősebb montalcinoi farmok közé tartozik. Kalandos történelme van a borászatnak, de mára stabilnak látszik a 108 hektár szőlő, ami a harmadik legnagyobb Brunello birtokk Montalcinoban.

A borászat 2010 óta hivatalosan organikusan műveli a szőlőt, olivát és az egyéb terményeket. A déli - dél-nyugati kitettségű dűlők 350 méter tengerszint feletti magasságon helyezkednek el. Ebben az évjáratban a sangiovese szőlőről 55 mázsát szüreteltek hektáronként, szemben a 80 mázsás borvidéki maximummal. A kézi szüret és szigorú válogatás után 18 napig erjedt a cefre, majd négy évig pihent (3 év Szlavón és Allier tölgyből készült hordóban + 1 év palackban) a piacra jutás előtt.

Nagy évjárat bora. Nyitás után intenzív animalitással nyit, amely lassan kimozgatható a pohárból és dohány, szantál, pörkölt fa, aszalt szilva, sok erdei gyümölcs jelenik meg. Egyensúlyos, elegáns, erőteljes, nagy potenciálú bor, kiváló szerkezettel és arányokkal. Ízben aszalt szilva, vanília, szegfűszeg, föld, füst és enyhe kesernye érezhető. A tannin még rakoncátlan és általában is fiatal a bor, de nagy fejlődési potenciállal. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr197802350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihály Konkoly 2015.09.20. 15:03:06

A remek italok színvonalas bemutatásához tisztelettel gratulàlunk!
süti beállítások módosítása