Iványi Zsófia, Villányi Cabernet franc 2007 szűretlen

2016. január 17.

20160114_181356_1.jpg

A fiatal borász hölgy 2004-ban csatlakozott a családi pincészethez, de 2007-től már önállóan készít borokat a Villányi borvidék egy pici falujában, Vokányban. Hitvallása, hogy a természet által alkotottnál tökéletesebb létrehozása nem az ő feladata, vagyis célja a lehető legkevesebb beavatkozás a borok életébe.

Gondos zöldmunka, 6 fürt/tőke hozamkorlátozás, vadélesztők végzik az erjedést és a kénen kívül nem kap mást a bor. Ma már egyedinek számít, de a múltban néhány borvidékünkön ismert és használt ún. sározásos technológiát használ, amelynek rövid és informatív leírását a weboldaláról tűzöm be ide: az erjedést követően - amikor az új bor hőmérséklete még viszonylag magas- a törkölykalap tetejére egy vékony sárréteg kerül s az így marad 3 hétig. Mivel a rajta hagyott törköly a bor hőmérsékletét nem engedi lecsökkenni, az almasav bomlás természetes úton, zökkenőmentes le is zajlik és egyben elkezdődik a bor tisztulása, ami lehetővé teszi a biztonságos szűretlen technológiát. Ezután a törkölykalap alól leengedik a bort, s hordókba fejtik: a vörösborok préseletlenek, csak a „szín lével/színborral” dolgozik a pince. 13-14 hónapig tartó hordós érlelés után (míg a bor magától stabillá nem válik) kerülnek lepalackozásra.

A poharamba került bort 2007. november 27-én szüretelte Zsófia. A színe alapján 4-5 éves bornak gondoltam volna, bár a narancsos árnyalatú szél jelzi az időt. Elegáns és érett illatában szárított paradicsom, mák, szerecsendió, pörkölt mandula, gyógynövények, avar, földesség, konyakmeggy, szilvalekvár, kávébab fedezhető fel.
Szájkitöltő, kerek bor, vagány savakkal és tüzes, de integrálódott alkohollal. A tannin poros, de finom szemcsés és érett. Az érett vörösbor nehezen szétcincálható aromavilágával rendelkezik. Továbbra is megjelenik a mák, a szárított paradicsom, a szilvalekvár, de erdei gombák és édes hordó fűszerek is. Inkább az elegancia jellemzi, mint a Villányra olykor jellemző nehézfegyverzet. Most van a csúcson. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr898277486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása