Újra valami gyúlékony!

2016. július 06.

20160705_150921.jpg

A nyári meleg nem a cognacok ideje, láthatóan a sörös posztjaim szaporodtak meg a közelmúltban.  Ez az ital azonban szembe jött velem és nem ugrottam el. Megérte elfogadni a kihívást!

Francois Voyer Cognac, Grande Champagne, Age d'or
A Chauchet – Voyer család már az ötödik generáció óta művel szőlőt és készít cognacot Verrieres és Ambleville települések között a legkiválóbb Grande Champagne Cru területeken. 28 hektár ugni blanc szőlőt művelnek ezen a magas mésztartalmú, kiváló területen. Magas, 1,4 méteres kordonig vezetik fel a szőlőt annak érdekében, hogy a szélmozgás csökkentse a gombásodást, rothadást. A sorközt sem művelik, hanem takarónövényt telepítenek a kiegyensúlyozottabb talajélet érdekében és minimumra csökkentik a kemikáliák használatát.

A kíméletesen préselt és szelektált élesztővel erjesztett 9-10 alkohol százalékú alapbort a klasszikus cognac vidéki üstben két menetben lepárolják. A Voyer ház a finomseprővel együtt párolja le az alapbort, amely megnehezíti a folyamatokat, de gazdagabb és aromadúsabb italt kapnak. A megszokotthoz képest lassabban fűtik fel az üstöket, amely szintén az aromák kialakulását segíti.
A két 30 éves üst egyike 2500 literes, a másik 2000 literes. A első párlat 30% alkoholtartalmú, amely visszakerül a lepárlóba egy újabb körre, amelynek végeredménye egy 70%-os Eau de Vie, vagyis élet vize. A párlatfrakciók szétválasztásakor csak az érzékszervekre hagyatkoznak, nem használnak semmilyen automatizálást.
Az első három évben újhordóban érik az ital, majd öreg hordókba kerül. A Limousin tölgyből készült és közepesen pörkölt hordókat a száraz és a magas páratartalmú érlelőhelységek között mozgatják, az aromák és ízek stabilizálása érdekében. A párolgás, vagyis az angyalok jussa évente 3%.
A palackozás előtt desztillált vízzel hígítják vissza 40%-os alkoholtartalomra az italt. Jelenleg Pierre Vaudon pincemester felel a Voyer cognacok minőségéért.

Az age d'or a VSOP és XO kategória közé helyezhető.
Óarany színű ital. Elegáns illatában édes fűszerekkel nyit az illat, majd szivardoboz, bőr, kávé, aszalt gyümölcsök, sárgabarack lekvár. 45%-os cognac, de illatban ez az emelkedett alkohol nem érezhető.
Krémes korty, amelyben a magas alkohol határozott megjelenik. Erőteljes, férfias, intenzív ízvilágú ital. A hordó aromák uralják (vanília, szegfűszeg, kandiscukor, magvak) a lecsengésében zöld fűszerekkel. Nagyon hosszú finis. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr658869616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása