Könnyed verdejo Ruedából

2016. október 30.

20161022_163526.jpg

Hacienda Zorita, Verdejo 2015, Rueda DO

A Haciendas Company ernyője alá több, elsősorban Rioja borvidéken munkálkodó pincészetek tartoznak, mint a Hacienda Marqués de la Concordia (Rioja Alavesa), Bodegas Lagunilla (Rioja Alta), Federico Paternina (Rioja Alta), Rioja Santiago (Rioja Alta). Az egyetlen kakukktojás a Hacienda Zorita, amely a 11500 hektáror Rueda borvidéken a Doro folyótól nyugatra található.

A kontinentális klímájú, vasban gazdag, meszes talajú borvidék a múltban a sherryhez hasonló erősített borokról szólt, de az 1970-es években a verdejo fehér szőlőfajtára alapozva a gyümölcsös, könnyed, jó savú fehérborok felé vették az irányt. (ma is elérhető az erősített bor, de a piac szűkülése miatt kisebb mennyiségben).

A poharamba került bor a Zorita borászat Vega-Reina dűlőjéről származó szőlőből készült. Acéltartályban erjedt 15-20 napon keresztül. Három hónap pihentetés után szűrték és palackozták. Sok faxni nem volt vele.
Nem túláradó, mégis kedves illat. Elsősorban pörkölt magvak, lédús fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, gyógynövények.
Lendületes savak repítik a kortyot és a sok gyümölcsöt. A 13-as alkohol határozott, de nem ront az összképen. Közepesnél tömörebb szerkezet, lédús fehér húsú gyümölcsök keverednek a fa nem túlzó tónusával. Szép bor. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3411915109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása