Balla Pince, Clarus Spumante, Ménesi pezsgő
A ménes pincészet Methode traditionelle eljárással készült, tehát palackos erjesztésű pezsgője2. Egy régi, szinte elfeledett, csak a ménesi borvidékre jellemző fajtából, a magyarádi fehérbők készült. A fajta karaktere, mintha pezsgőnek lenne kitalálva: alacsony alkohol és kifejezetten magas savak. Az alapbort a Garamvári Pincénél varázsolták pezsgővé. 6 hónapos érlelés után degorzsálták.
Visszafogott illat, amely citrusokkal, zöld almával, pici élesztővel és kenyérhéjjal jelentkezik. Megkóstolva kifejezetten elegáns buborékokkal találkozunk. A bor arányos, jó egyensúlyt mutat. Ízben kevesebb a gyümölcs és kicsivel több az autolízis jegy. Jól elkészített bor, de eleganciában még van hova fejlődni. 6 pont (4650 Ft)