Zelna Borászat - Olaszrizling Trió

2019. május 15.

fullsizer001.jpg

Lukács Lilla és férje, Barabás Barna 2013-ban látott neki, hogy megvalósítsa álmát és borászkodásba kezdett Balatonfüreden. 2014-ben már az új, minden igényt kielégítő pincébe szüreteltek. Barna a borász végzettsége magabiztosságával faggatja a dűlőket, Lilla marketinges szakmai tapasztalata az értékesítésben kamatozik.

Legújabb projektjük egy borcsomag: azonos fajta (olaszrizling), azonos készítési mód, három különböző dűlő. Alig 300 palack készült mindhárom tételből, amely most egy gusztusos és informatív papírdobozban érhető el.

Olaszrizling 2017, Berekszél dűlő
A balatonfüredi, közel 1 hektáros ültetvény triász kori mészkövön kialakult vályogos, barna erdőtalajon fekszik.
A teljes érésben szüretelt szőlőt, préselés után acéltartályban erjesztették, majd 5 hónapot 500 literes hordóban pihent.
Illatában pirított magvak, vajasság jelenik meg, amely mellett érett trópusi gyümölcsök, citrusok és sárga alma fedezhetők fel.
Olajos, testes, krémes struktúrájú bor, feszes savakkal, amely savérzetet a sós ásványosság felerősíti. A fehér húsú gyümölcsök és citrusuk mellett pici toastos vonal is megjelenik. 6,5 pont

Olaszrizling 2017, Sóskút
Hasonlóan mészkő altalaj és vályogos barna erdőtalaja kombinációja. A bor iskolázása is hasonló módon történt, mint a két társa esetében.
Finom kézzel adagolt hordó aromái uralják az illatot: szezámmag, török mogyoró, vajas pirítós. Vilmost körte, őszibarack és birs zárkózik fel a fűszerek mögé.
Krétás ásványosság, fantasztikus lendület, élettel teli bor. Sárga alma, birsalma, érett körte, mandula, napraforgómag, körte és herbák izgalmas elegyet alkotnak. 7 pont

Olaszrizling 2017, Farkó-kő
A pince tulajdonosainak kedvenc dűlője, amely olasz mellett merlot cabernet sauvignon fajtáknak is helyt ad. A 30 éves tőkék egy részét már pótolni kellett és a dűlő egy része betelepítésre vár.
Triász kori kovás - mészkő alapkőzeten létrejött vályogos, barna erdőtalaj jellemzi a dűlőt. Ugyanúgy készült, mint a társai
Vanília, szegfűszeg, vajas pirítós, trópusi gyümölcsök, narancshéj, őszibarack, körte az illatban.
Filigránabb bor, mint a társai, de nagyon ásványos az összkép. Ízében több a gyümölcs, a hordó fűszerei itt csak háttérzenészek. A fanyar lecsengés megosztó lehet, számomra még a határon belül. 6,5 pont

 

A fotót a pincészettől kaptam.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5114828144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása