Az ikonikus egri Nagy-Eged-Hegy-dűlő továbbra is ontja magából a kiemelkedő borokat. A St. Andrea Pince, a Kovács Nimród Borászat és a Gróf Buttler Borászat egész sor remek bort készített erről a grand cru szintű területről. Legutóbb a 2017-es Mária került a poharamba.
A Nagy-Eged-Hegyen lévő Mária szobor talpához közeli résztől szüretelt chardonnay (60%) és furmint (40%) házasítása. Fahordóban erjedt, majd pihent 16 hónapot. Összesen 3688 palack készült.
A közepesnél intenzívebb illatában egyensúlyt mutatnak a friss gyümölcsök (őszibarack, birs, érett alma, vilmoskörte, ananász, mangó, grapefruit) és a hordó nem túlzó aromái (vanília, fehéj, tejcsoki, pirított magvak, vajas pirítós). Megkóstolva telt idomú, olajos textúrájú, krémes érintésű bort kapunk. A testet és a kicsit emelkedett alkoholt jól egyensúlyozza a remek összetételű sav és a finom ásványosság. A korty intenzitására és a lecsengésre sem lehet panasz. 8 pont