Etna Rosso, ahogy én szeretem

2020. január 13.

20191201_151552.jpg

Ayunta Wines, Navigabile, 2017 Etna Rosso DOC
A családi vállalkozás mindössze 2,8 hektárt művel az Etna északi lejtőjén, majdnem 700 méteres tengerszint feletti magasságon. A Filippo Mangione vezette csapat természetesen mindent kézzel végeznek a szőlőben, nem használnak vegyszereket és a helyi szőlőfajtákra fókuszálva próbálják megmutatni a termőhely sajátosságát. Első évjáratuk a 2012-es volt.

Az Etna oldalában kifejezetten extrém körülményekkel kell megküzdenie a szőlőtermesztőknek. A nyári időszakban akár 20 fok eltérés is lehet a hegy lábánál mért és a magasabb területeken mért hőmérséklet között. Egy nyári időszakban jégeső, hideg szelek váltakozhatnak szélsőségesen forró hetekkel.
De amint látni fogjuk, ilyen körülmények közt is csodák születhetnek. Navigabile névvel illették a XVIII. századi kereskedők a legjobb borokat, amelyek alkalmasak voltak a „hajóztatásra”. A tradíciót követve Nerello Mascalsese szőlőt némi Nerello Cappuccioval társítottak. Érdekesség, hogy nem a borokat házasították, hanem már az ültetvény vegyes volt, hiszen 5-20% erejéig Cappuccio került a Mascalese ültetvénybe. Együtt dolgozták fel a szőlőket, mely során a 10% Cappuccio selymesebbé, kedvesebbé tette a bort.
Egészen kifinomult és intenzív illatában érett erdei gyümölcsök, némi füst, málna, szeder, áfonya, pici földesség jelenik meg. A bor struktúrája egészen magas szintet képvisel, elegáns és puha tanninokkal, kerek savakkal és bársonyos érintéssel. A bor úgy tartalmas és masszív, hogy nem akar lehengerlő lenni, mégis tiszteletet parancsol. A gyümölcsök mellett finom hordófűszerek adnak további izgalmat. Harmonikus és egyensúlyos bor, melynek a lecsengésében felerősödnek az ásványos jegyek. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8715395030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2020.01.14. 02:00:23

Ez tényleg egy kiváló Etna Rosso, a műfajtól elvárt gyümölcs sokszorosával felszerelve.
süti beállítások módosítása