A szigetország whiskey történetének kezdő lépései két agilis szakember nevéhez köthetők.
Egyikük Shinjiro Torii, egy gyógyszer nagykereskedő, a későbbi Suntory cég elődjének az alapítója. Ő kezdett nyugati italokat, likőröket importálni, amely után már csak egy lépés volt a saját készítésű japán whiskey létrehozásának igénye.
Másik kulcsszereplőnk Masataka Taketsuru, akit Torii párlatszakértőként alkalmazott a lepárlójában. Taketsuru Skóciában tanulta a whiskey párlás művészetet, amely tudást hazavitte 1920-ban. Hőseink 1934-ig dolgoztak együtt a Kotobukiya lepárlóban, majd Taketsuru kilépett és megalapította saját cégét, amely később a Nikka néven lett világhírű. Első lepárlója a Yoici volt Hokkaido szigetén, majd következett a Miyagikyo.
Nikka Whiskey Distillery, Taketsuru Pure Malt
Egy blended whiskey, amely a Japán Whisky atyja, Masataka Taketsuru tiszteletére lett töltve. Intenzív illatában datolya, füge, narancshéj, sárgabarack, zserbó. Selymes korty, sok édes fűszerrel, malátával, kávéval, karamellel, zserbóval, pirított mandulával. Leheletnyi tőzegesség lengi körül a fűszereket. Hosszú lecsengés. 7 pont (19880 Ft)
Nikka Whiskey Distillery, Single Malt „Miyagikyo”
A Nikka cég másik lepárlója, a Miyagikyo, modern, oszlopos és rézüstös desztillállási eljárással készíti a whiskeyt 1969 óta, amely gyümölcsösebb, könnyedebb tételeket ad. A helyszínt nagy gondossággal választották ki, szem előtt tartva a páratartalmat, a kristálytiszta levegőt illetve a bőséges földalatti vízkészletet.
Illatában intenzív gyümölcsösség, sárgabarack lekvár, karamell, frissen pörkölt babkávé.
Karakteres ízvilág, határozott alkohol, lágy érintés, intenzív fütös aromák uralják. E mellett jelenik meg a fekete tea, balzsamico, szivar, füstösség. Hosszú lecsengés. 8 pont (18415 Ft)
Nikka Whiskey Distillery, Coffey Malt
Szintén a Miyagikyo lepárlóban készült, egy oszlopos, folyamatos (Aeneas Coffey) féle lepárlórendszerben.
Gyümölcsös, parfümös illatok, vanília, banán, füge, pirított mandula, narancslekvár. Végtelenül selymes korty, az átlagosnál magasabb alkohol sem zavaró. Extrém lágysága a Coffey lepárló használatára vezethető vissza. Pirított magvak, maláta, érett sárgabarack. Bársonyos és hosszú lecsengésű. 7,5 pont (18850 Ft)
Nikka Whiskey Distillery, Whiskey from the barrel (51,4% alkohol)
Egy hordóerősségű whiskey, vagyis palackozás előtt nem használtak desztillált vizet az alkohol csökkentéséhez. Szép házasítása a Miyagikyo könnyed, lágy, illetve a Yoichi lepárló férfias, karakteres malátawhisky-jének. Amerikai bourbon hordóban érlelődtek.
Elegáns és hívogató illat, amelyben sárgabarack, vilmoskörte, birsalmasajt, narancshéj, édes fűszerek sora vonul fel. Nagyon tüzes, alkoholos, férfias korty. Ízében füstösség, tölgyes aromák, bourbon vaníliával, trópusi gyümölcsökkel. 8,5 pont (10990FT)
Akashi, Single Malt (46% alkoholtartalom)
1888-ban sake főzés céljából hozták létre a lepárlót Akashi városában, amely 1984-től készít whiskeyt, azt is csak évente egy hónapig, amelynek következtében nagyon limitált, kisszériás tételek jelennek meg a piacon. Főleg blended italokat készítenek, de kashi néven 2007 óta egy 5 és egy 12 éves Single Malt is elérhető. 4 évig Bourbon, majd további 1 évig spanyol Sherry-s hordóban érlelődött.
Illatában virágpor, méz, őszibarack, körte, leheletnyi élesztő, zöld tea levelek. Selymes, krémes korty, sós ízvéggel. Érett gyümölcsök, finom fűszerezettség, hosszú lecsengés 8 pont (21490 FT)
Suntory Distillery, Hibiki Japanese Harmony
10 féle maláta és gabonawhisky keveréke amelyek 5 különböző hordóban érlelődtek és amelyek a Suntury Yamazaki, Hakushu és Chita nevű lepárlójából érkeznek.
Mezei virágok, száraz széna, érett őszibarack, vilmos körte, maracuja. Férfias, határozott korty, szárító tannin, vanília, tőzeg, pici tölgyesség. Hosszú, sós finis. 8 pont (22350 Ft)