Reynac: Pineau de Charentes rosé

2014. szeptember 18.

Pineau.jpg

A Pineau de Charantes egy hazánkban alig ismert borkategória: erősített bor, vagy más néven likőrbor. Erjedés közben cognaci borpárlatot adnak a borhoz, ami megállítja az erjedést. Az alkohol a 8-18 hónapos érlelés során simul össze a borral, válik selymes eleggyé és így lesz a sherry, portói, malaga, marsala méltó versenytársa. A készítési helye egybeesik a Cognac régióval, hiszem Charentes és Charentes-Maritime megyékben készítik. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb cognac ház ilyen erősített borokat is készít, de elsősorban a hazai piacra, így jóval kisebb a jelentősége mint a cognacnak vagy a fent említett híresebb erősített boroknak.


A Reynac márkát 1969-ben hozta létre a H.Mounier cognac ház, és mára a legismertebb Pineau de Charantes márkává vált.
A rosé verziót cabernet és merlot fajtákból készítik a fent leírt módon.

Színében világos, áttetsző, narancsos, érlelt árnyalattal. Közepes illatintenzitás jellemzi, amelyben a meggy, cseresznye és egy kis málna dominál. Az egész illatvilág a likőrösség jegyét hordozza.
Ízében a magas alkohol természetesen jelen van, a kategória sajátja, de megfelelően belesimul a kortyba. Közepes édességérzet, amit a sav kompenzál. Lecsengésében viszont az alkohol több mint kellemes. A likőrbor kategóriához képest jó ivású, sok gyümölccsell. Koktélok alapanyagául kiváló.   6pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr796707961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása