A három osztrák MW kedvenc borainak bemutatója – Kismarton, Eszterházy kastély, 1. etap

2014. november 22.

IMG_1482.jpgA kismartoni kastély falai közt, több mint 200 vendég részvételével nagyszabású, igen izgalmas kóstolót tartottak november közepén. A szerencsés sógorok három Master of Wine címet viselő szakemberrel büszkélkedhetnek, akik saját kedvenceik közül választottak 15 bort, amit vakon kóstolhattunk meg, majd felfedték azokat és közösen értékeltük. A Joseph Schuller, Roman Horvath és Andreas Wickhoff által bemutatott  különlegesség leírását több részletben írom le.


Wijngaard Apostelhoeve cuvee XII brut, Limburg régió, Hollandia
A holland habzóborok egyre nagyobb számban jelennek meg, igaz egyelőre csak a hazai piacukon. Úgy, mint a klasszikus pezsgők hazájában, az egyébként hűvös Champagneban, Hollandiában is kialakult a megfelelő klimatikus környezet a pezsgőkészítéshez. Ez házasítás a rizling, szürkebarát és auxerrois fajtákból készült, a hagyományos, palackos erjesztési technológiával.
Világos citromsárga, zöldes reflexekkel, közepes felhabzással nyit. Illatát a fehér húsú gyümölcsök vezetik, mint az őszibarack, körte, birs, amiket briós és toast egészít ki. Nagyon egyensúlyos a korty, szép savakkal, visszafogott dozázzsal. Ízében is a fehér húsú gyümölcsök uralkodnak, de hangsúlyosabb az élesztősség, autolízis és briós aromavilág. Egy könnyen iható, de mégis tartalmas pezsgő.  7 pont

Bollinger, La Grande Année Rosé 2004 brut, Champagne
Különleges, érlelt tétel. Kihasználva az egyedi törvényi kereteket,  egy csodás fehér pezsgőhöz házasítottak egy vörösbort, amely a legendás Côte aux Enfants területen készült.
A fehér pezsgő alkatrészei  68% Pinot Noir, 32% Chardonnay, amihez 6% vörösbort házasítottak. Az alapanyagok csak grand cru vagy premier cru területekről származnak.
Lazac szín. Illatában érezhető az érleltség, amely során a gyümölcsök a háttérbe szorultak és az élesztősség, briós, pirítós, mandula, dió léptek a helyébe.
Tartalmas, testes rozépezsgő kiváló arányokkal. Ízében kevés gyümölcs, sokkal több palackérlelési aroma, élesztő, toast, száraz kenyérhéj. Némi fenolos tapadás mutatja a vörösbor jelenlétét. Elegáns, jó szerkezetű különlegesség.   8,5 pont

Antoine Arena Bianco Gentile 2012, Korzika
Antoine Arena a legismertebb korzikai termelő, aki rendkívül természetközei, kemikália-mentes módon műveli 14 hektáros birtokát az 1970-es évek óta Patrimonio apellációban. A meredek déli fekvésű területek talaja mészben gazdag agyag amelyen rendkívül jól érzi magát a helyi fajta, a Bianco Gentile, amiből igen kevés mennyiség készül minden évben.
Illatában a fehér virágokat szépen egészíti ki a fehér húsú gyümölcsök sora, mint a citrusok, sárga alma, őszibarack, ananász, mangó.
A korty testes, olajos, gazdag, kerek. Megfeleő savakat biztosít a mészes talaj, ami szükséges az egyensúlyhoz. Körte, őszibarack, grapefruit, citrusok, fehérbors, vanília alkotják az aromaprofilt. Komplex, egyensúlyos, elegáns bor. Talán kissé magasabb savszint vitálisabbá tenné. 7,5 pont

Domaine de l'Horizon Blanc 2009, Cotes Catalanes
Thomas Teibert és a Christ család 2006-ban alapította a 14 hektáros birtokát Perpignan közelében, Dél-Franciaországban, amelyen főleg helyi fajtákat termesztenek, amelyek 40-100 évesek. Grenache Gris, Grenache Blanc és Macabeau alkotja ezt a házasítást.
Illatában sok trópusi gyümölcs uralkodik, pl. ananász, mangó, kivi, sárgadinnye, amit vaníliásság egészít ki. Buja, parfümös illat egy kevés érdekes nedves gypjúval. A korty testes, kissé lomha, olajos. Magas alkoholérzet, sokrétű, mély bor. Ízében sok izgalmas trópusi gyümölcs található vaníliával, szegfűszeggel, méhviasszal, vilmoskörtével. Sokrétű bor, de több savval még szebb lenne.  7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr256922871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása