Fekete Béla, Somlói Olaszrizling 2007

2014. december 24.

img_1713.JPG

Somló nagyon kedves a számomra, még úgy is, hogy sok esetben közepes minőségű borokkal találkozok. De amikor egy bor kiválóra sikerül a Somlóról, akkor mindent ver! Sajnálattal olvastam, hogy Béla bácsi pincéjét megvásárolták, ő maga már felhagy a borkészítéssel. Egy korszak lezárult…

Ahogy azt megtapasztaltuk korábban, az Ő borai nem gyors érésűek, időt kérnek. Ahogy aztán a pohárban is időt kérnek, hogy elérjék teljes pompájukat.
A legelterjedtebb szőlőfajtánk ezen hangolásban mély citrom színnel és komoly feltapadással nyit. Közepesnél intenzívebb illatában némi vegetalitással találkozunk, amely friss őszibarack, birskörte irányában folytatódik és ásványokkal, valamint a hordó vaníliájával és egyéb fűszerekkel teljesedik ki. Már az illat komoly alkoholt sejtet, talán kevésbé elegáns, de igazi Somló.
Nem száraz érzettel nyit, és intenzív, szinte harapós alkohollal találkozunk. Komoly test és lekerekedett, de nagyon élő, megkerülhetetlen savak vezetik a kortyot. Ízében sok az ásvány, sok a vanília. Kissé a háttérben maradnak a gyümölcsök, de érezhető az őszibarack, birskörte, sárgaalma. Komplex bor, nagyon izgalmas struktúrával. Értékes tétel. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr737008911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása