Penfolds, BIN 128, Coonawarra Shiraz 2009

2014. december 28.

img_1814.JPG

A Penfolds az egyik legnagyobb és legrégebben (1844) alapított Ausztrál borászat, mely megkerülhetetlen és elképesztő véleményformáló ereje van világszerte, idén 170 éves. Magyar ésszel nehéz felfogni a giga pincebirodalom méreteit, amely értelemszerűen széles portfóliót kínál. Készít dűlő szelektált bort, fajtabort, egy borvidékről származó bort, valamint olyan borokat, amelyek több borvidék szőlőjét egyesíti. A poharamban lévő Shiraz egy borvidéki szintű bor, melynek első évjárata 1962-ben jelent meg. Rendszerint egy évet tölt francia hordóban (80-20% a használt javára).

Mély gránátvörös szín, narancsos szél, komoly test és feltapadás. Illatában intenzív fekete ribizli, aszalt szilva, fekete szeder, fekete cseresznye vezetik a gyümölcsöket, amelyet cédrus, menta, gyógynövények, kevés dohány és föld egészít ki a háttérben.
Szájban kedves textúra, lekerekedett savak, érezhető, de nem bántó alkohol jellemzi. A tannin selymes, érett, egyáltalán nem szárító. A gyümölcsök közül az aszalt erdei és fekete bogyósok jellemzőek. Földes, bőrös, cseres, őszi erdős ízek jelennek meg idővel, melyek háttérbe szorítják a gyümölcsöket. Érdekes izgalmat nyújt a mentolosság és egy kis rebarbara megjelenése. Hossz lecsengés, amit az aszalt szilva, cassis, bőrösség vezet.
Összességében kedves bor, most van a csúcsán. Inkább elegáns, mint robosztus shiraz.  7,5 pont
Mónika, Ben, THANK YOU!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr757016301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása