Margó a 17 éves csoda!

2015. március 27.

img_2575.JPG

Château Margaux 1998, Bordeaux, Premier Cru
Az ember nem minden nap kóstol Bordeaux premier crut. Én legalábbis biztosan nem. Szerencsémre, egy 17 éves Ch. Margauxba botlottam a minap.

A birtok múltja és jelene is csodálatra méltó. A XVI. sz. közepén egy nemes, Pierre de Lestonnac elhatározta, hogy tevékeny részese lesz a bordói claret angliai sikerének és a Margaux (akkor Margou néven) birtokon létrehozta az első szőlőültetvényeket.  A híres 1855-ös osztályba soroláskor a legjobb négyes tagjává vált (premier cru), amelyek e pillanattól kezdve a mindenkori csúcsra kerültek. 1977-ben André Mentzelopoulos vásárolta  meg a pincét, és a vezetés ma már lányának, Corinne Mentzelopoulosnak a kezébe került. Az úgynevezett grand vinből, vagyis a birtok főborából kb 150 000 palackot készítenek, de ugyanilyen mennyiségben másodbor is készül, Pavillon Rouge du Château Margaux és Pavillon Blanc du Château Margaux néven. Sőt, 2009 óta harmadik számú bort is készítenek, Margaux de Château Margaux néven.

Ezen évjárat gerincét is a cabernet sauvignon (75%) adja, amit 20%-ban merlot és 5% petite verdot egészít ki.
Korát meghazudtolóan friss gyümölcsök illatával nyit a bor. Ez a gyümölcsösség (erdei és piros bogyósok, fekete ribizli) igen intenzív, szinte parfümös, nagyon fűszeres. A friss gyümölcs szépen áthajlik aszalt szilvás irányba, majd elegánsan kibontakozó érintésnyi mentolosság, cédrus, pézsma, kevés bőrösség fedezhető fel. Az illat fiatalos lendülete mit sem változik.
A korty rendkívül kifinomult és elegáns, feszes és fiatalos lendülettel érkezik. Egyensúlyos és kiváló textúrát mutat. Tökéletes arányok, közepes test, elegáns, még mindig élénk savak. Selymes, érett, nagyon szerethető tanninokkal hódít. Íz jegyei közt a szilva, erdei gyümölcsök, kávé, kevés vanília, mentol és pézsma fedezhető fel. Férfias bor, határozott vonásokkal.
Nagyon hosszú, elegáns lecsengés.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr337308772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása