A világ legszebb reggelije néven hirdették...

2015. március 28.

7930966_l-610x405.jpg

... és az is lett, a habzóborok kedvelői számára. A 2015-ös VinCE egyik legizgalmasabb ötlete és programja a „kora reggeli” pezsgőzés volt. Magyar és külföldi habzók, valamint természetesen Champagneok volt porondon. Gyors egymásutánban jöttek a tételek, nehéz volt a pezsgőket figyelmesen kóstolni és a tételt bemutató személy gondolatait is követni. Íme a sor:

Törley Pinot noir rosé brut nature
A helyben degorzsált pezsgő visszafogott illattal nyit, majd némi levegőzés után kevés eper és némi élesztő jelenik meg. A piros bogyósok mellett az édes-savanyú ízhatás érvényesül. Kissé elnagyolt buborékokat mutat.

Champagne Louis Roederer brut premier NV,
A bor alapanyagának 30%-át vásárolta a ház, és annak 5%-át hordóban erjesztette. Hat év reserve tételeit használták fel, 10 g/l dozázs mellett. A fehér virágok, őszi barack, körte, alma mellett elegáns a kétszersült, élesztő aromája. Könnyed, mégis tartalmas, egyensúlyos ital, némi cukorérzettel. Közepes lecsengés és finom habzás jellemzi.

Kreinbacher prestige brut
Visszafogott illat, amely idővel körte, alma, mandula, dió jegyeit mutatja. Közepesen intezív habzás és buborék méret. Szépen elkészített pezsgő, gyümölcsre hangolva.

Champagne Paul Bara brut reserve
A Paul Bara pincénél jellemzően nincs almasav-bontás. A felhasznált reserve tétel 50%. Végtelenül elegáns illatában keksz, mandula, vanília és élesztő fedezhető fel. Krémes textúra, nagyon finom buborékokkal. Hosszú íz élmény.

Vincent prestige cuvée 2005, blanc de noir
Intenzív illatában a palackbuké mellett körte, alma, sárgabarack, keksz jelenik meg. Finom habzás, jó textúra, szép lecsengés.

Domaine Wolfberger Cremant d’Alsace brut vieilles vignes
Sok fehér virág és fehér gyümölcs vezeti az aromaképet. Élénk savak, krémes textúra, jó arányok jellemzik. Számomra a rajnai rizling aromája volt az uralkodó – ami nem hátrány.

Champagne Ruinart rosé NV magnum palackban
A vörösbor (20% pinot noir) és a fehérbor (80% pinot noir és chardonnay) házasításával készült rosé, melynek elegáns illatában eper, málna, és élesztő fedezhető fel. Sokrétű, izgalmas, frissítő pezsgő. Krémes buborékok, elegáns korty és lecsengés. Sokat meg lehet belőle inni!

Gusbourne blanc de blanc, 2010, Anglia
100% chardonnay alkotja ezt az angol habzóbort. Diszkrét illatát a körte, sárga alma és az ásványok uralják. A palackos erjesztés-érlelésre utaló kekszesség inkább az ízben mutakozik. Krémes textúrájú, nagyon szép arányokkal rendelkező elegáns pezsgő.

Champagne Lallier vintage cuvée 2008
Chardonnay és pinot noir közel egyenlő arányú házasítása. Elegáns illatában az érlelés jegyei érezhetőek, mint a keksz, élesztő, pörkölt fa, és ásványok. Krémes textúra, kifinomult buborékokkal. Finom, elegáns pezsgő.

Opere Trevigiane Millesimato, Villa Sandi 2008
A 60% pinot noir és 40% chardonnay fahordóban erjedt és 60 hónapot töltött palackban. Áradó illatában sok fehér húsú gyümölcs, virágok, pirítós, mandula, mogyoró és kenyér héj jelenik meg. A legjobb champagne-ok mélységét nem éri el, nem oly komplex, de komoly bor.

Kripta, Agusti Torello Mata Cava 2007
Nagy kedvencem a cava, mint kategória, de elsősorban a friss gyümölcsös vonal fogott meg. Ezt a cava-t, hajlott kora ellenére virágok és gyümölcsök vezetik az illatot, amit diszkréten egészít ki a kekszes, élesztős vonal. Sokrétű korty, feszes szerkezet, kifinomult buborékok. Elegáns, izgalmas tétel. Ízében több érlelt jeggyel, mint az illatban, pl. mandula, dió, pirítós, keksz.

Champagne, Taittinger Comtes de Champagne, blanc de blanc 2005
Elegánsan intenzív illatában izgalmas érlelt aromákat mutat, mint a mogyoró, dió, mandula, keksz, élesztő, pirítós. Komoly, elegáns pezsgő, utánozhatatlan eleganciával és érleltséggel. Sok ásvány, körte, alma, egres, bodza jelenik meg ízben. Hosszú, komplex bor!

Nagyon izgalmas sort sikerült kóstolni, amelyből kiemelkedik Champagne elsősorban eleganciájával és komplexitásával. Jó látni, hogy a magyar pezsgőknek sem kell szégyenkezniük.

A fotót itt találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr307311750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása