Kalifornia – mert szeretem

2015. április 04.

Boldog Húsvétot kívánok Mindenkinek!

Elfogult vagyok Kaliforniával szemben, hiszen hatalmas élmény volt egy szüreti időszakot dolgozni egy Sonoma megyei borászatnál. Megszerettem az ottani borokat és igyekszem azóta is minél több kaliforniai bort kóstolni. Lássuk a VinCE sort!
index_1.jpg

Ghost Pines Chardonnay 2012
Több AVA (kvázi borvidék, borrégió) házasítása, az ideális egyensúly érdekében. Illatában áradó vajas pirítós, vanília és trópusi gyümölcsök. Ízében is folytatódik az illat aromavilága, de felfedezhető a fahéj, mandula, mogyoró, dió és mangó. Testes bor, krémes textúrával, könnyen csúszik, hömpölyög le a torokban. A magyar száj számára kissé lágy. 6 pont

Schug Carneros Estate Chardonnay 2012
Visszafogottabb fa érzet annak ellenére, hogy teljes egészében hordóban erjedt és még a finomseprőt is kevergették 8 hónapig a koncentráció érdekében. Mindez elegánssá teszi az illatot. Intenzív trópusi gyümölcskosár. Élénkebb savak tartják a magas alkoholt és a koncentrált bort. Tartalmas, de nem túl nehézkes. Ízében a vajasság és a trópusi gyümölcsök uralkodnak. 7 pont

Buena Vista, Pinot noir Carneros 2012
Haraszthy Ágoston, a magyar kalandor, gróf, mindenféle alapította a pincét 1857-ben. Kalandos életút után  2011 óta a Boisset tulajdona.
Hordóban érlelődött, amelyben magyar tölgy is szerepet kapott. Az erdei bogyósok mellett intenzív a fából eredő aromák jelenléte, mint a füst, sonka, fa, fehérbors. Vitális, izgalmas korty, sok fűszerrel és édes gyümölcsökkel. Az alkohol magasabb az átlagnál, megbontja az egyensúlyt. Ennek ellenére nagyon kedvelem! 7 pont (alacsonyabb alkohollal simán 8 lenne.)

Gallo „Signature Series” Pinot noir 2011
Összesen 91 hordó készült a világ legnagyobb borászatának eme „kis szériás” tételéből.
A bor tömény, túlérett, kissé likőrös, magas alkohollal és alacsony savakkal. Kissé rusztikus tétel, amely elsősorban a hordó aromájára épít: füst, sonka, fa, és sok-sok édes fűszer. A háttérben megjelenik az animalitás, ami inkább hozzá tesz, mint elvesz. 6,5 pont

Turning Leaf, Zinfandel, 2013
Illatában a fekete bogyósok és aszalt gyümölcsök mellett hangsúlyos a hordó karakter, mint a mentol, szantál. Határozott tanninszerkezete túlextrahált cuccra utal. Alacsony sav, kissé lomha korty, nem túl magas alkohol jellemzi. Sok édes fűszer és aszalt gyümölcs uralja az aromavilágot. 6 pont

Brazin, Zinfandel, Lodi, 2012
A mediterrán klímájú vidéken évi két alkalommal öntöznek, ami mindenképp szükséges ezen a klímán. Buja, tömény illat, ami mindenképp köszönhető a 40-100 éves ültetvénynek. Rengeteg fekete bogyós, csoki, kávé, gazdagság. Olajos, szinte krémes a szájban. Kiváló szerkezetű és egyensúlyú bor, amelyben rengeteg aroma fedezhető fel: sok-sok érett gyümölcs (áfonya, szilva, fekete ribizli), csokoládé, vanília, kávé, édes fűszerek, fekete bors. Nagyon hosszú utóíz. Komoly bor. 8,5 pont

Rancho Zabaco „Heritage Vines” Zinfandel 2013
A szőlő két területről származik: Alexander Valley AVA és Dry Creek Valley AVA).
Összetett illatában szantál, gyógynövény, mentol és fekete ribizli. Ízét is ők viszik, de megjelenik a csoki, füst fekete bors. Nem túl komplex, nem túl tömény. Ottani viszonylatban a könnyedebb játékosok közé tartozik. Az alacsony savtartalom teszi kissé lomhává. 6,5 pont

Louis M. Martini, Napa Valley, Cabernet sauvignon 2011
A nyilvánvaló amerikai hordó mellett magyar tölgyet is használtak a borászok. Respect! Nagyon cabernet-s illat: fekete ribizli, mentol, szegfűszeg, cédrus. Húsos, tömény bor. Ízében csoki és kávé is. Az alkohol felé billen a bor, de mi mást is tehetne Kaliforniából. 7 pont

Francis Ford Coppola, „Director’s Cut” Cabernet sauvignon, 2011, Alexander Valley
A bor 90%-ban kabszav, amit merlot, malbec és petite verdot egészít ki. Kevés aszalt gyümölcs van az illatban, inkább a csoki, kávé fa, vanília uralkodik. Az ízben határozottabb a gyümölcsök szerepe, de nem múlik a hordóhatás sem. Nagyon amerikai bor! Tömény, koncentrált, vastag, magas alkohollal. Sok, de érett tannin. Nagy anyag, de egyelőre „alig ihatóan” tömény. 7 pont

A sor szerethető volt, de inkább a populáris stílus felé ment el a kóstoló. Ennél sokkal mélyebb, rendezettebb, komolyabb borok is léteznek ebben az államban. Reméljük egyszer azok is kóstolhatóak lesznek hazánkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr417339632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása