Gancia - az olasz proseccók úttörője

2015. április 16.

img_2429.JPG

Az Gancia pezsgők története már 1850-ben elkezdődött, amikor Carlo Gancia a franciaországi tanulmányútjáról visszatérve megalapította Olaszország első pezsgőcsaládját Piemontba, amely azóta is tökéletes körülményeket nyújt a legjobb pezsgők nemesítéséhez, különlegessége miatt az UNESCO még a világörökség részévé is minősítette.

A prosecco előállításánál az ún. tartályos erjesztést alkalmazzák, aminek elődjét egy olasz úriember, bizonyos Federico Martinotti honosította meg. Ennek lényege, hogy az alapbort hatalmas, nyomásálló acéltartályokban erjesztik élesztő segítségével, melynek eredményeként létrejön az ital szén-dioxid tartalma. Emiatt a proseccóra nem az összetett, élesztős jegyek jellemzőek, hanem illat- és ízvilágában a glera szőlőfajta (korábbi nevén prosecco) aromái kerülnek a középpontba.


Gancia Prosecco DOC
Friss, gyümölcsökkel teli illatát a körte, alma, narancs ananász uralja. Tiszta ízű frissítő ital, némi maradékcukor teszi kedvessé.

Gancia Rosé, brut
Illatában a cseresznye, málna és eper fedezhető fel. Könnyed korty, közepesen intenzív buborékokkal, frissítő érzettel. Könnyedségével könnyen használható a gasztronómiában.

Gancia brut
Intenzív illat és íz jellemzi. Sok fehér húsú gyümölcs, mint a körte, alma, birs és ananász mellett bújik elő a palackérés kekszes jegye. Könnyed, elegáns, tiszta és kedves. Frissítő korty, amelynek már mélységei is vannak.

Gancia Pinot di pinot rosé
A fekete, a szürke és a fehér rokonok házasítása. Őszibarack, málna, eper, cseresznye vezeti az aromát. Sokkal mélyebb és tartalmasabb, mint az alap rosé. Finom buborékok teszik kedvessé.

Gancia Pinot di pinot brut
Ismét a P. noir, P.gris, P. blanc hármasa alkotja a pezsgőt. Finom gyöngyözés, elegáns buborékok jellemzik. A fehér virágok mellett fehér húsú gyümölcsök teszik szerethetővé. Szép bor.

Gancia Metodo Classico brut, Cuvée 60, Riserva 2006
A felhasznált pinot noir és chardonnay szőlők az Alta Langa DOC területről származnak. Kifinomult, szépen elkészített pezsgő, komoly beltartalommal. Izgalmas illatában a fehér húsú gyümölcsök és a kekszes, élesztős jegyek keverednek. Krémes buborékok, arányos korty jellemzi. Közepes lecsengés.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr467368288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása