A kínai boróriás - Changyu Pioneer Borászat

2015. július 20.

chateau-changyu.jpg

A borászat Kína legidősebb és legnagyobb pincészete, 1892-ben alapította Zhang Bishi, Shandong tartományban, Yantaiban. Kína egy tengeren túli politikusa volt, aki a Qing Dinasztia magas rangú hivatalnokaként nyert betekintést a nyugati világ borkereskedelmébe.

A nemzetközi nagy dobás azzal kezdődött, hogy a francia Castel csoporttal megindult az együttműködés. Az úthenger nem állt meg: 2006-ban kanadai kooperációval a jégboros projekt is beindult a Huanlong-tó (Liaoning tartomány) környékén létrehozott borászattal. Új-Zélandon pedig a Chateau Changyu Kely pincét alapították. Ma a világ 10 legnagyobb cége közé tartozik a Changyu Pioneer Wine Company 900000 hl éves bortermeléssel.

img_3363.JPG
Chateau Changyu Castel Cabernet Gernischt,
A Cabernet Gernischt valójában a Carménère szőlőfajta, bár korábban a Cabernet Franccal azonosították. Nagyon intenzív, szinte kiugrik a pohárból: málna, szamóca, piros ribizli, hecsedli. A kortyban is ezek köszönnek vissza, valamint édes fűszerek sora és szantál. Közepes test és alkohol jellemzi. Nem nehézkes, és nem bonyolult, viszont könnyen iható. Érett tanninok és visszafogott savszint. Gyümölcsvezérelt bor. 6 pont

 

img_3365.JPG
Chateau Changyu-AFIP Global, Cabernet sauvignon 2009
Illata intenzív, tömény és hivalkodó. Cassis, fa, füst, nedves föld és sok erdei gyümölcs jellemzi. Ízében is a gyümölcsök sora vezeti. Érett tannin, és hosszú lecsengés. Nem túl komplex, de könnyen szerethető az édes fűszerek miatt. Egyensúlyos bor, amelyet egy pici hordós kesernye ront el. 6 pont

 

img_3366.JPG
Chateau Changyu Moser, Cabernet sauvignon – Merlot 2008
Itt is nagyon intenzív illattal találkoztam: aszalt szilva, földesség, édes fűszerek, avar, cassis. Érett bor, édes fűszerekkel és íz világgal. Selymes korty, tömör szerkezet, gazdag és húsos bor. Nagy és vastag bor, de nem elég kifinomult még egy klasszis szinthez. A kortyhoz képest rövid a lecsengés. 6,5 pont

 

img_3367.JPG
Chateau Changyu Baron Balboa, Merlot - Cabernet sauvignon 2008
Nyilván a fajták miatt, de mintha az előző bor klónja lenne. Édeskés, túlérett gyümölcsök és a pörkölt fa illata, némi ásványossággal, földességgel kiegészülve. Érett tanninok, közepesnél nagyobb test és hosszú lecsengés jellemzi. Jó szerkezetű bor, kár, hogy egy keserű íz végigkísér minket. 6,5 pont

 

img_3368.JPG
Chateau Changyu Rena, Cabernet sauvignon – Merlot 2009
Tömény, buja, mély, intenzív, sok-sok gyümölcsöt felvonultató illattal nyit. Mediterrán hatású vörösbor. Selymes és érett tannin, édes fűszerek és erdei gyümölcsök sora. Tömör szerkezetű, nagy testű anyag, amelynek emléke sokáig megmarad a szájban. A sort végig nézve, talán itt a legmagasabb az alkoholérzet. 7 pont

 

img_3371.JPG
Golden Icewine Valley, Vidal
Aranyszínű, a pohárban lassan mozgó bor, melynek illatában friss, érett trópusi gyümölcsök egész sora érezhető, amely szezámmaggal, vilmoskörtével, vaníliával egészül ki. Nagyon édes, alacsony alkohollal és savval, emiatt nem egyensúlyos. Viszont tömör, koncentrált és nagyon hosszú. Sok érett és aszalt gyümölcs fedezhető fel: maracuja, mangó, licsi, körte, őszibarack, sárgadinnye, mazsola.  Az kifejezetten édes ízek kedvelőinek! 6 pont

Látható, hogy Kína legprofibb cégéről beszélünk, nyilván számtalan külföldi szakértővel megtámogatva. A végeredmény nagy mennyiségben előállított jó borok sora. Az elegancia még várat magára, de koncentrációban, gyümölcsben, intenzitásban már elérték a kiváló szintet.

A chateau képet a wikiről metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr477626726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.