Bortolomiol Prosecco, Miól, DOC Treviso, brut
A nyári melegben a jégbe hűtött habzók kiváló szomjoltók. Egy olasz könnyed prosecco kiváló erre a célra.
A proseccoról korábban már írtam: A prosecco előállításánál az ún. tartályos erjesztést alkalmazzák, aminek elődjét egy olasz úriember, bizonyos Federico Martinotti honosította meg. Ennek lényege, hogy az alapbort hatalmas, nyomásálló acéltartályokban erjesztik élesztő segítségével, melynek eredményeként létrejön az ital szén-dioxid tartalma. Emiatt a proseccóra nem az összetett, élesztős jegyek jellemzőek, hanem illat- és ízvilágában a glera szőlőfajta (korábbi nevén prosecco) aromái kerülnek a középpontba.
A Bortolomiol család bizonyíthatóan már a 18. század közepe óta művel szőlőt a "prosecco vidéken" Valdobbiadene vidékén.Giuliano Bortolomiol 1949-ben alapította borászatát, amikor a háború miatt sokan felhagytak a szőlőtermesztéssel. Az újrakezdés motorja Giuliano volt, akinek mára megvalósulni látszik az álma: a prosecco megismertetése és megszerettetése a világgal.
Ez a brut cucc közepesen intenzív habzással érkezik a pohárba. Az apró gyöngyök elegánsan áramlanak az ég felé. Illatában fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök keverednek a nagyon diszkrét élesztősséggel és a pirított magvakkal. Érdekes mentás illat teszi izgalmassá az összképet.
Kifejezetten száraz, élénk, virgonc savakkal, közepes testtel és visszafogott alkohollal. Az ízt körte, birs, őszibarack határozza meg. Egyensúlyos, frissítő prosecco, pici kesernyés lecsengéssel. 6 pont