Ahogy ígértem, itt a folytatás. Ebben a műfajban sokkal kevesebb évjáratos, tehát egy évjáratból álló tétel készül. A cognac és az armagnac a standard, jól beazonosítható stílusról és minőségről szól. Ez pedig csak az évjáratok keverésével, házasításokkal lehetséges. Igazán különleges évjáratnak kell lennie, hogy egy ház az önálló palackozás mellett döntsön. Íme néhány ilyen:
Armagnac, 1979, Ténaréze
Elegáns, nem hivalkodó illat, amely vanília, szegfűszeg, friss pörkölt fa, szantál, aszal sárgabarack, puncs, marcipán kavalkádját kínálja. A határozott alkoholérzet ellenére krémes, selymes textúrájú. Cognac eleganciáját mutató ízvilág, amelyben karácsonyi sütemények édes fűszerei, tejcsoki, karamell, frissen pörkölt fa jelenik meg. Komoly anyag. 8 pont
Armagnac 1981, Ténaréze
A sor legdiszkrétebb, legzárkózottabb illata. Tejcsoki, datolya, füge, szantál, dohány fedezhető fel benne. Az alkohol meglehetősen csípős, harsogó. Tömény és koncentrált ital, hosszú utóízzel. Nem lett a kedvencem. 6 pont
Armagnac 1988, Bas De Salis
Elegáns és finom illatvilág citrusokkal, fügével, datolyával, kevés földességgel. Az illat és a korty is nagyon cognacos, selymes, sima. Izgalmas, gazdag aromavilágú. Sok aszalt gyümöcs, édes fűszer és pici szivar. Lendületes korty, integrálódott alkohollal. Jó inni. 8,5 pont
Armagnac 1990, Ténaréze
Mély és tömény illata szilvalekvárt, étcsokit, karamellt, pörkölt magokat, szivar és földességet idéz. Koncentrált, sokrétű aramgnac. Csoki, szilvalekvár, vanília, szantál, szivar, édes fűszerek határozzák meg az ízt. Sűrű szövésű, de nem nehézkes, komoly, hosszú lecsengésű, emlékezetes ital. 9 pont
Armagnac 2000, Bas
Ez egy fiatal tétel, amelyben a fehér virágok és a fehér húsú gyümölcsök illata még tetten érhető. Emellett intenzív a vanília, és egyéb édes fűszerek jelenléte. Könnyed íz világú (citrusok, tejcsoki, vanília, pörkölt fa, pörkölt magvak), még az alkohol is harapós. 6,5 pont