Plaimont, a gascogne-i óriás

2015. szeptember 03.

20150901_151537.jpg

1979-ben alapított birtok, amely valójában 5 szövetkezet csoportosulása, amely Franciaország déli részén található Saint-Mont középkori városának közelében. A gigacég méretei lenyűgözőek: 5300 hektárt integrálnak, amelyen 1000 szőlőtermelő dolgozik. 5000 alkalmazottjuk van. A legfontosabb termőhelyeik a következő területeken találhatóak: Saint Mont, Madiran, Pacherenc-du-Vic-Bilh, Côtes de Gascogne. Hat bor került az asztalra.


Colombelle, l’Original 2014
Colombard és Ugni blanc szőlőfajta házasítása.
Nem túl intenzív illatában zöldes jegyeket mutat, mint a fű, lapulevél, valamint egres, citrusok, körte és zöldalma. Könnyed, lendületes nem túl bonyolult, de jó ivású bor. Rendkívül határozott savtartalom jellemzi, amely végig dominál a kortyban. Közepesnél kevesebb test, alacsony alkohol. A savak és a nyári borok kedvelőinek. 4,5 pont

Les Vignes, Retrouvées 2013, Saint Mont AOC
A név is arra utal, hogy elfeledett fajták kerültek újra a látókörbe, mint a Gros Manseng, Arrufiac és Petit Courbu. Ez már intenzívebb illatot mutat, de továbbra is a citrusok, zöldalma a fő vonal, amit fenyőmag és birs egészít ki. Az élénk savak itt is végig dominálnak. Könnyű, lendületes bor. 5 pont

La Faite 2012, Saint Mont AOC
A pincészet zászlós bora, amely minden évben kb 15-20000 palackos mennyiségben készül. Csak helyi fajták alkotják a házasítást: Gros Manseng (70%), Petit Corbu(20%) Arrufiac és Petit Manseng.
Sok egzotikus gyümölcs érintésnyi vanília és pörkölt magvak fedezhetők fel az illatban. Már az illatgazdagság is jelzi, hogy komoly borral állunk szemben. A korty elegáns, egyensúlyos, tartalmas.
A finomseprőn tartás testet varázsolt a bornak. Sárga alma, ananász, birs, barack, kesudió. Közepes lecsengés. Szép bor. 6,5 pont

Origami des Pyrenees, Madiran, 2012
Tannat és a két cabernet elegye. Illatát a sok piros és fekete bogyós határozza meg, de zöldességet és nyersességet érzek. Viszonylag vékony testű, kissé rusztikus, egyszerű vörösbor. Nem az én világom. 4,5 pont

Château de Sabazan – Saint Mont AOC 2011
Itt is a cabernet és a tannat került házasításra, de azért ez már magasabb szint. Intenzív illatában fa, vanília, szantál, szamóca, málna és fekete ribizli. Bár 4 éves, de meglepően fiatal, talán éretlennek is mondható. Kissé rusztikus, darabos. Megfelelő savak és vöröshöz méltó, de nem túlzó test. A tannin húzós, ami kellemetlenül végigkíséri a kortyot. 5,5 pont

Château Arricau Bordes – Pacherenc du Vic-Bilh AOC 2011
Desszertbor, amely az első őszi fagyok után szüretelt Petit Manseng szőlőből készült. Intenzív és behízelgő illatában datolya, füge, vanília, egzotikus gyümölcsök és édes fűszerek kavarognak. Kellemesen édes, nem túl tömény, könnyen iható, de krémes textúrájú bor. A sav és cukor megfelelő egyensúlyt mutat. Sok aszalt gyümölcs mellett vanília, kesudió, szegfűszeg, narancshéj, mangó érezhető. Hosszú lecsengés. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr917759048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása