Domaine Thibault Liger-Belair, Richbourg Grand Cru 2010

2015. november 04.

20150920_203259.jpg

Burgundia a szívem csücske, mégis az utóbbi időben kissé talán elfelejtkeztem róla.
A fiatal borász, Thibault ősei 1720-ban hozták létre a birtokot Nuits Saint-Georges-ban.
A 7,25 hektáros birtok 8 appellációban művel szőlőt pl. Vosne Romanée, Vougeot, Sur Nuits-Saint-Georges, Gevrey Chambertin.  2001-ben a kezdetek óta organikusan, majd 2005 óta biodinamikusan műveli a szőlőt.


Thibault mindig két alkalommal szüretel. Először a legszebb fürtöket, amelyeket egész fürtösen dolgoz fel, ennek aránya 10-50% közt mozog. A második menetben a maradék következik.
A Vosne-Romanee egyek legkomolyabb dűlője a Richebourg, amely a hat Grand cru egyike, és 8 hektáros méretével a második legnagyobb. Minimum 85%-ban pinot noir alkotja a dűlőt (max 15% erejéig chardonnay, pinot blanc és pinot gris is művelhető).
Thibault 0,55 ha 1936-ban telepített ültetvényrésszel rendelkezik itt. A legidősebb ültetvénynek tartják a környéken, amely 50 méterre van a híres Romanéetől.

20150920_203308.jpg
Illata elképesztően rétegzett: Animalitás, vizes avar, vargánya, sok erdei gyümölcs, intenzív hordó fűszerek. Erőteljes illat, amiben az alkohol is intenzív
Krémes textúrájú rétegzett, harmonikus bor. Elegáns, mégis erőteljes. Határozott alkoholérzet, lendületes savak, közepesnél nagyobb test jellemzi. Aromáit sonka, fa, füst, kávé, gomba és édes fűszerek jellemzik, amit piros bogyósok egészítenek ki. Férfias, lendületes, markáns. Az útja elején járó bor, hatalmas potenciállal. Felejthetetlen élmény. 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr918046324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása