Egy sima, egy fordított

2015. november 13.

A Heimann birtok két tétele került a poharamba. Egy "hazai" fajta és egy igazi különlegesség: a kékfrankos és a bordói eredetű, de Argentin állampolgárságra váltó tannat. Íme:

small.png

Heimann, Szekszárdi Kékfrankos 2013 Alte Reben
Ardea seal nevű, speciális dugóval lezárt tétel. Heimannék az első magyar pincék közt vannak ezzel a borral, akik kipróbálják ezt a zárásmódot. 1969-es telepítésű öreg tőkék bora a Baranya-völgyből. Az erjesztés betonkádban, érlelés 10 hl-s tölgyfahordókban, és egy 500 literes harmadtöltésű hordóban, 22 hónapon át. 2015. júliusban került palackba, a Borfesztiválon volt az ősbemutatója.
Nem túl intenzív, mégis hívogató illat, amelyben piros ribizli, szeder, piros áfonya, vadmálna, valamint leheletnyi vanília és kakaó érezhető. Olyan, mint egy vörösbornak lennie kell: tartalmas, de nem nehézkes. Lendületes, de nem túlzó savak, közepesnél nagyobb test, kiváló arányok jellemzik. Sok erdei és piros bogyós gyümölcs adja az íz élményt, édes fűszerekkel és kakaóbabbal. Elegáns, szép bor. 7 pont

 

20151105_145516.jpg
Heimann Tannat, 2014
Szinte még lila a bor, ami a fiatalságára utal. Rendkívül fiatal illatában az erdei gyümölcsök sorjáznak, amiket édes fűszerek egészítenek ki. A korty is fiatal bort mutat, sok piros és erdei gyümölccsel. Jó arányokkal rendelkező, tömör struktúrájú bor. Kissé rusztikus tanninérzet jellemzi. Most, élete elején 5,5 pont, de érdeklődéssel várom a palackos érés eredményét.   

 

A kékfrankos fotót a Heimann honlapról metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr738074834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása