Chateau de St Cosme - elegancia és maximalizmus

2015. november 19.

Korábban már beszámoltam a pince boraival kapcsolatos emlékeimről itt.
A dél-rhône-i Gigondas városkától nem messze fekvő birtok 1590 óta a család tulajdonában van. Egészen egyedülálló történelmi és borászati emlékre épül a birtok: huszonöt sziklába vájt, római kori erjesztőkád, valamint számos egyéb történelmi emlék utal a fejlett borkultúrára.

A modern kori fejlődés egyik fontos mérföldköve, amikor a 15 hektáros birtokot Louis Barroul 1992-ben vette át apjától. A meglévő gigondas-i területek mellett a Rhône-völgy egyéb terroirjai is elkezdték foglalkoztatni, és borkereskedői, ún. negociant tevékenységbe kezdett 1997-ben. A saját, gigondas-i birtok borai a Chateau de Saint Cosme, a vásárolt alapanyagból készültek a Saint Cosme név alatt kerülnek forgalomba.

 

20151023_194229.jpg
Saint Cosme - Côtes du Rhône 2014
Az alapanyag meszes homokos, vörös agyagos, köves talajon készült. A Côtes du Rhône kategóriába a Gard (25%) területéről, valamint Vinsobres (75%) területéről származik a szőlő.
A pince alapbora, de nem felszínes, inkább mélyebb illat. Édes fűszerek (szegfűszeg, vanília). Sok erdei gyümölcs, kakaó, ásványok. Egyensúlyos, gyümölcshangsúlyos korty, amelyben kevesebb a fűszer. Nem bonyolult, de jó szerkezetű tétel. Érezhető alkohol, de nem zavaró. Nagyon jó ivású bor. Közepes hossz. 6 pont

 

20151023_195759.jpg
Saint Cosme – Crozes-Hermitage 2013
Különlegessége, hogy a syrah szőlőfajta egy ősi verziójából, a serine fajtából készült
A Rhone folyó keleti partjának nagy kiterjedésű borrégiója, amely gránit alapú dűlőiről (Erôme, Gervans, Larnage) származik az alapanyag, amely húsz hónapot érlelődött hordóban (20% új, 40% egy éves, 40% 2 éves). Szűretlenül került palackba.
Intenzív, fiatalos illatában kék virágok, gránit, szilva, földesség. Tömör, sima tanninok, csiszolt savak, édes, keleti fűszerek és édes gyümölcsök sora. Buja és gazdag bor, hosszú lecsengéssel. Komoly értéke, hogy bár sokrétű és tartalmas, de nem nehézkes. 7 pont

 

20151023_200736.jpg
Saint Cosme – Saint Joseph 2013
A folyó nyugati partján elterülő borvidéken, keleti fekvésű és gránit alapú dűlőkből, a már megismert serine fajtából készült a bor. Egy évet volt hordóban. A hordók összetétele megegyezik a Crozes-Hermitageal. Szűretlenül került palackba.
Intenzív és összetett illatában ánizs, lekvárosság, föld, bőrösség, animalitás, dohány, szamóca, meggylikőr. Tömör, jó arányokkal rendelkező korty. Fanyar piros gyümölcsök, piros ribizli, málna, pirítós jellemzi az ízeket. Közepes plusz test. Az illat után komolyabb ízvilágot vártam. Fiatal még, amely fejlődni fog. 6,5 pont

 

20151023_203335.jpg
Chateau de Saint Cosme -“Les Deux Albion“- Côtes du Rhône 2013
Syrah (50%), grenache, carignan, mourvèdre és clairette fajtákból készül, de nem a borokat házasítják, hanem együtt dolgozták fel, hat hétig macerálták, majd fában és cementben érlelték. A változatos talaj meszes márgából, agyagos területekből és köves felszínből áll.
Nagyon hagyománytisztelő módon készült a bor: fehér fajtát is használtak (clairette), spontán erjedés zajlott, nem bogyóztak, nem szűrtek.
Koncentrált, intenzív illat: animalitás, kék virágok, csoki, szilva, vanília, málna, gyömbér, sonka, föld. Könnyed elegancia. Egyensúlyos, tartalmas. A grenache aránya kevesebb, mint a korábbi évjáratokban, de a syrah oly koncentrációt és mélységet ad, amely komoly magasságokba emeli. A magas alkohol talán van akit zavar, szerintem szépen integrálódott a többi összetevők közé. 8 pont

 

20151023_221040.jpg
Château de Saint Cosme - Gigondas 2013
A saját birtok 25 különböző pontjáról szüretelt grenache (50%), syrah (15%), mourvèdre (30%) és cinsault (5%) fajtákat egész fürtösen dolgozták fel, majd együtt erjesztették. Egy évet töltött hordóban, amelyből 15% új, 85% egy-négy éves volt.
A nem szokványos évjárat adta, hogy kis mennyiségben tudtak szüretelni, valamint a grenache aránya is alacsony lett a borban. A bor így mélyebb színű, tömörebb, koncentráltabb, kevésbé lágy karakterű lett. Szűretlenül palackozták.
Tömény, intenzív, buja illat, sok gyümölccsel: cseresznye, szilva, eperlekvár, fekete ribizli, amelyet ásványosság, bőrösség, bors, medvecukor egészít ki. A korty vastag, tömör, magas alkohol érzettel és fiatal tanninokkal. Édes fűszerek sora vezeti az aromát. Nagyon fiatal bor, amely most még nem tudta teljes potenciálját mutatni, de nagy ígéret. 6p

Tar Feri ismét nagyot dobott ezzel a pincével!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr928088736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása