A Zirci Apátsági Manufaktúra sörei

2015. november 21.

20150927_153354.jpg

„1735 október 28-án, azaz Simon és Judás ünnepén ízleltük meg az első sör-levest, 29-én pedig az egész venerábilis konvent elment a Braxatoriumba sörkóstolóra. Miután megízlelte, a konvent egyhangúlag hirdetett véleményt, miszerint a sör jónak bizonyult:
Vidit et gustavit, quia bona esset
avagy
Megkóstolván látta hogy az jó”


Ezen régi gondolatokra építi a Zirci Apátság azt a dicséretes vállalkozását, mely szerint újra indítja a sörfőzést az apátság falain belül. Trilógiaként, esztétikus dobozkában kapható az a három tétel, amellyel a piacra rukkoltak.

Zirci Apátsági Pils
Visszafogott, gyorsan tűnő hab. Illatában réti virágok, valamint a gabona jellegzetes és kellemes íze keveredik az élesztővel.
A szájban intenzíven habzik, kissé talán rusztikusnak is mondható. A korty telt, szájkitöltő, de nem nehézkes. Közepesen hosszú utóíz. Kesernye szinte alig érződik, az alkohol sem kiemelkedő (5%). Diszkrét élesztősség, kenyérhéj, pirítós, sárgabarack, birsalmasajt valamint komlósság. Nem bonyolult, jóivású sör. 5 pont

Zirci Apátsági Belga
Félbarna, belga típusú Ale sör, 6 %-os alkohollal, 14,02 Balling fokkal.
Visszafogott habzású ital. Illatában nagyon édes malátás jegyek, aszalt gyümölcsök, melasz, cukornád, medvecukor, mentol. Számomra egészen fura egy sörhöz képest.
A korty hasonló karakter: édes, malátás, mézes, mentolos, aszalt fügés, mazsolás érdekesség. Testes sör, de a lecsengés itt is rövid. Érdekes próbálkozás, de nem az én világom. 4 pont

Zirci Apátsági Búza
Szűretlen fehér búzasör, 5,3 %-os alkohollal, 13,5 Balling fokkal.
Nagyon intenzív habzás, amely nagyon gyorsan el is illan. Gyakorlatilag hab nélkül kerül a pohárba (kíváncsi vagyok, hogy ez csak az én palackom, vagy ez az általános jelenség). Illatában gabona, maláta, élesztő, aszalt gyümölcsök, friss körte, birs, őszi barack és fehér virágok fedezhetőek fel.
A korty karakteres, fanyar és édeskés egyben, talán gyermekkorom savanyúcukorkájára emlékeztet. Telt íz, jó savakkal, amiket a citrusok támogatnak. Kissé rövid utóíz, amiben a komló visszafogott szerepet játszik. 5,5 pont

Örömteli a próbálkozás, sok sikert kívánok a folytatáshoz, de nagyon várom a komolyabb  minőséget.

20150927_153608.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr438091958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása