Matsu - tempranillok a történelem előttről

2015. december 06.

20151121_162605_1.jpg

A matsu szó japánul annyit tesz, hogy várni. Hódolat a borásznak, a ki generációkon át odaadóan, tisztelettel, nagy tudással műveli a szőlőt.
A Matsu borászat a Vintea projekt része, amely José Miguel Arambarri Terrero nevéhez kötődik, aki a családjával együtt egy fogyasztóközpontú, a fogyasztói ízlésnek megfelelő borkészítési módot helyez előtérbe. Összesen kilenc spanyol régióban van érdekeltségük.

A Matsu pincészet a Toro borvidéken gazdálkodik, amely száraz klímája, homokos talaja kiváló a Tinta de Toro, vagyis a tempranillo fajtának. A homokos talaj lehetővé tette, hogy a filoxéra vész ellenére ne pusztuljanak el az ültetvények. A Matsu egy ilyen, száz évnél idősebb ültetvényen gazdálkodik természetes, biodinamikus módon. A borokat Raul Acha készíti, aki nagy lehetőséget lát a Tinta de Toro fajtában.

Különleges címketrilógia, amely a férfikor egymást követő stációit mutatja be. Mindenesetre vonzza a szemet. Íme a borok:

El Picaro 2014
Az El Picaro jelentése arcátlan, szemtelen.
100% Tinta de Toro, vagyis tempranillo, amely 90 évnél idősebb ültetvényről származik. Október első felében kézzel szüretelték, majd cement tartályban erjesztették, de az almasav bontás már francia hordóban történt (6 hét csak). Szűretlenül került palackba.
Közepesen intenzív illatában piros és erdei gyümölcsök (szeder, áfonya) sora vonul fel. A kortyban is a friss gyümölcsök dominálnak. Könnyen iható, visszafogott alkoholú, nem nagy testű, egyensúlyos bor. Az érett tanninok teszik még kedvesebbé. 6 pont

El Recio 2013
A bor nevének jelentése: makacs, szívós.
A tempranillo 90-100 éves tőkék gyümölcse. Szintén októberi eleji szüret, amit 3 hétig tartó erjedés követett cement tartályban. 14 hónapos francia hordós érlelés következett, majd szűretlenül került palackba.
Összetett, sokrétű illatában elsősorban a hordó aromák dominálnak, mint a kávé, karamell, toast, dohány, vanília, amely mellé társulnak az érlelési aromák, mint az avar, cserzett bőr és föld. Ezek mögül próbálnak kikukucskálni a fekete bogyósok.
Kerek, nagy testű bor, érett, selymes hatású tanninokkal, magas alkohollal és hosszú lecsengéssel. Erőteljes, férfias. A  hordó nagyon takarja a gyümölcsöket: csoki, karamell, kávé, füst. Kevesebb hordóval több lenne! Remélem, pár év múlva visszahúzódik a fa hatás. 6.5 pont

El Viejo 2012
Az öreg… több mint száz éves tinta de toro tőkék termése. A három hetes cementtartályos erjedés után 16 hónapot töltött francia hordóban. Természetesen ez is szűretlenül került palackba.
Intenzív illatában a hordó dominál: csoki, füst, sonka, fa, dohány, karamell. Némi mozgatással kék virágok és erdei gyümölcsök is megjelennek.
Kék virágok. Fiatal. Csoki. Fa. Füst.
Tömör szerkezetű, magas alkoholú bor. A hordótannin még tapadós. Csokibomba, édes fűszerekkel és füstösséggel. A lecsengésben kesernyésség is felfedezhető. Nagy potenciállal rendelkező, még fiatal bor. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr638143704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása