Szeleshát Szőlőbirtok, Monopol Cuvée 2012

2016. január 11.

dsc_0102.jpg

A majd két évtizede indult birtok ma már 50 hektár eltelepített szőlővel rendelkezik. Szőlő található a Kesztőcz, Nyéki-hegy, Belsőszeles, Kerek-hegy, és a Gubac-hegy dűlőkben, de a legfontosabb terület a Szeleshát, ahonnan csak a pincészet készít bort. Ezt a fajta helyzetet, mely szerint egy dűlő gyakorlatilag egy borászathoz tartozik, francia eredetű fogalommal monopolnak hívják, innen ered a pince csúcsházasításának a neve.

Összesen 10 hordónyi bort válogattak ki és házasították: 5 cabernet franc, 3 merlot, 2 cabernet sauvignon. Új, magyar hordókat használtak a bor érlelésekor.
Az új hordó az illatban is érezhető, dominál a fa érzet: füst, vanília, ét csoki, kávé, medvecukor. Ha hagyjuk kinyílni, akkor erdei fekete gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli jelennek meg.
A korty vastag, tömény és koncentrált, hömpölyögve terül szét a nyelven. Kifejezetten sok a tannin, de érett. A hordó aromái határozzák meg az íz világot is: kávé, kakaóbab, medvecukor, ét csoki, füst. Érett és túlérett erdei gyümölcsök próbálnak ezek mögül előbújni. Nagyon fiatal bor, amelyben még nincs meg a harmónia. Komoly alapanyag, de most még az útja elején. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr258261092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása