Autentikus Syrah, a rhône-völgyi "őshazából"

2016. február 12.

20160208_145307.jpg

Domaine du Coulet, Matthieu Barret, Cornas  2012 Billes Noires

A Domaine du Coulet a II. világháború után hozták létre, de a megtermelt szőlőt az olyan nagy cégeknek értékesítették, mint a Chapoutier vagy a Delas. Az alapító unokája, Matthieu Barret 1998-ban vette át nagyapjától a kormányt és a 13 hektárról saját bort készít.

Ahogy azt ma már minden valamire való borászatnál teszik, organikus és biodinamikus elvek szerint készítik a borokat 2002-óta, természetesen nagyon alacsony hozamkorlátozással (25hl/ha). Alacsony nyomáson préselik a bogyózott szőlőt, öreg hordókban érlelnek, alacsony kénszinttel dolgoznak és nem szűrnek, nem derítenek. 2006-óta tojás formájú erjesztő tartályban készülnek a borok, hogy megőrizzék a frissességet és a terroir karakterét.
10,1 hektár a Cornas appellációban, 3 hektár pedig a Côtes du Rhône appellációban található a Rhône-völgy borvidéken. Cornas, az egyik legizgalmasabb egyben legkisebb appelláció a Rhône északi részén. Csak syraht készíthetnek, ezen a málladékos gránit talajon, amely agyagos feltalajjal rendelkezik. Az amfiteátrum szerű termőhely katlanként tartja meg a meleget, amely sok esetben nagy testet és magas alkoholt eredményez.

A poharamba került Cornas illatában intenzív édes fűszerek, sok erdei gyümölcs (fekete ribizli, szeder, erdei málna), valamint a pörkölt fa, csoki, fahéj, és némi égett gumisság jelenik meg. Testes, de nem lomha. Tüzes az alkohol, korrekt savakkal és magas fokú mineralitással. Érett, selymes tanninok teszik még kerekebbé. Aromakészletét az áfonya, szeder, kakaó, kávé, fekete bors határozza meg, de a gumisság megmarad. Keserű a korty vége. Kár érte, mert szép anyag. 6,5 pont  

Köszönöm a kóstolót Clarence Joubertnek, a Le Gourmet de Bordeaux tulajdonosának

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr608383780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása