Eddie Féraud, Châteauneuf-du-Pape AOC 1996
Eddie Féraud első évjárata az 5 hektáros birtokon az 1980-as volt. A 60 éves ültetvényekről szüretelt szőlőt tradicionálisan dolgozzák fel. A pince borai 90%-ban grenachet, 5%-ban mourvedret, 5%-ban syraht tartalmaz, amely részben nagy hordókban, részben barrikban érlelődik. Évente kb. 14-15000 palack bort készítenek.
Narancsos tónusú, téglavörös színű ez a 20. évébe fordult bor.
Nyitáskor, érthetően, zárkózott az illat, de füge, aszalt paradicsom, aszalt szamóca, málna, szamócalekvár, medvecukor, cserzett bőr, pici mentol jelenik meg. Az alkohol intenzív az illatban. Hosszabb szellőztetés után karamelles, ásványos illatok is felfedik magukat.
Szájban is az alkohol felé billen a egyensúly. Közepes testű, visszafogott tanninszintű bor, még mindig élő savakkal. Szép textúra. Sok édes hordófűszer és édes gyümölcsök vezetik a kortyot.
Az illathoz és a kortyhoz képest rövid lecsengésű bor. Érzésem szerint túl van a csúcsán a bor, de az aromakészlet és a friss savak miatt még mindig élvezhető. 6,5 pont