Fred Loimer: tartálymintától a narancsborig

2016. március 18.

20160314_112057.jpg

A kiemelkedő jelentőségű pincészetről már írtam korábban. Ha tehetem, mindig megkóstolom a boraikat. Legutóbb ezt a sort „érdemeltem ki”:


Grüner Veltliner  2015 Langenlois, tartályminta
Nagyon friss és gyümölcsökkel (citrusok, szőlő, trópusi gyümölcsök) teli illat fehérborssal és szezámmaggal. Lekerekedett savak, alacsony alkohol, feszes szerkezet és az átlagnál krémesebb textúra jellemzi. Hosszú lecsengés. Egy hónapon belül palackozni fogják.

Riesling 2013, Kamptal DAC Reserve  Zöbing Heiligenstein
Vörös homokkő talajon, biodinamikusan művelt, déli-délnyugati fekvésű szőlők termése. 12 órát volt a héján, majd spontán erjedt 600 literes nagy hordókban. Erjedés után a fele hordóban, a fele tartályban pihent, 4 hónapot a teljes seprőn, majd 6 hónapot finom seprőn.
Elegáns illat: tűzkövesség, citrusok, trópusi gyümölcsök, fehérbors.
Részletes bor, tele van energiával, feszességgel és erővel. Komoly savak tartják a testet, és az integrálódott alkoholt. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Szép bor, amely nagy érlelési potenciállal rendelkezik. 7,5 pont

Grüner Veltliner 2012 Kamptal DAC Reserve, Langenlois Käferberg
Dél-keleti-fekvésű ültetvény, homokos, anyagos, tengeri üledékes talajon. 12 órát volt a héján, majd spontán erjedt 300 és 600 literes nagy hordókban. Az egész tétel 6 hónapot volt teljes seprőn, majd tartályban 4 hónapot tartályban finom seprőn.
Az illat tömör, elegáns, némi vaníliával, leheletnyi palackbukéval és trópusi gyümölcsök sorával és leheletnyi gyógynövényességgel. Elegáns savak, krémes szerkezet, kikezdhetetlen arányok. Meggyőző egyensúllyal, igyekszik meghódítani a fogyasztót. Pirított magvak, ásványok, krétásság, sárgadinnye, birskörte, ananász vezeti a kortyot. Szép bor! 7 pont

Pinot noir 2013 Niederösterreich Gumpoldkirchen
Fiatal ültetvény termése, meszes talajról. Spontán erjedt, fa erjesztő kádakban, majd hordóban pihent. Illata intenzív, sok erdei gyümölccsel, édes fűszerekkel, füstösséggel.
Elegáns, egyensúlyos, nem nehézkes, lendületes korty. A szép savak alapot adnak az aromacsokornak. Selymes tannin és kiváló szerkezet. A fa aromák kicsit előbbre járnak, némileg fedik a gyümölcsöket. Közepes hossz. 7 pont

Achtung! Traminer Alte Reben 2014 Niederösterreich
Agyagos, meszes talajon termesztett tramini, amely „narancsbor” techonológiával, tehát héjon áztatással, erjesztéssel készült. A fajta dől ki a pohárból, de mellette édes fűszerek és dió, narancshéj, mandula, marcipán.
Kerek, krémes textúrájú, nem szokványos karakterű bor. A tramini harsogó aromáját elegánsabbá tette a héjon erjesztés, és mélységeket adott a bornak. Ennek ellenére nem a legpopulárisabb stílus, inkább különlegesség. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr128488926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása