Spanna, vagy a nebbiolo másik arca

2016. március 30.

20160314_150726.jpgTravaglini Borászat

Az észak-olaszországi Gattinara borvidéken, 1920-ban Clemente Travaglini hozta létre a pincészetet, amely azóta is a család tulajdonában áll. 44 hektáron gazdálkodnak, ahol a „kötelező” nebbiolo, vagy ahogy itt hívják spanna, mellett olyan különlegességeket is termesztenek, mint a vespolina vagy uva rara. A nebbiolo ültetvények 6 és 45 év közöttiek, és a déli, dél-nyugati fekvésű dűlőkben fekszenek, 320-420 méteres tengerszint feletti magasságban. Köves, vasban gazdag ezért vöröses színezetű talaj biztosítja a magas minőséget.

travaglini.jpg
Nebbiolo 2014 DOC Coste delle Sesia
Ez a vörösbor 1 év pihent nagy hordóban.
Lendületes gyümölcsösséggel nyit az illatban: szőlő, szamóca, cseresznye, málna, fekete cseresznye.
Az íz is gyümölcshangsúlyos. Selymes tannin, visszafogott tanninok, vagány savak és közepes hossz. Soha rosszabbat! 6 pont

Gattinara 2010
100% nebbiolo, amelyet október első felében szüreteltek, 15 napig erjedt acéltartályban, majd 3 évet, különböző méretű szlavón tölgyfa hordókban, 3 hónapot palackban pihent.
Narancsos színvilágú bor, a vörös bogyósok elegáns, nem hivalkodó illatával. Szamóca, aszalt meggy, datolya, szivar, füge, zserbó, faháj, grillázs jelenik meg. Közepes testű, élénk savú bor, integrálódott alkohollal. A tannin még mindig fiatalosa masszív, de semmiképp nem zavaró. Tartalmas, szép szerkezetű bor, komoly utóízzel. Elegáns anyag. 7 pont

Gattinara Tre Vigna 2010
Szintén október elején szüretelt nebbiolo. 15 napig erjedt acélban, majd 40 hónapot szlavón tölgyben. A tétel 20%-a francia barrikban kapott finomhangolást, majd 8 hónapot pihentek együtt.
Narancsba hajló színvilág. A gyümölcsöket az aszalt szilva, datolya, füge, cseresznye képviseli, amelyek mellett a tercier aromák is elkezdik életüket: avar, vargánya, eső utáni erdő. Az új hordó jegyei elegánsan játszanak ezek alá: fahéj, karamell, cappucino.
A szájban kerek, szinte krémes textúra. A tannin masszív, férfias. Az édes gyümölcsök és fűszerek vezetik a kortyot. Medvecukor, fahéj, vanília. Hosszú lecsengés. A még rakoncátlan cserek miatt, csak 6,5 pont

Gattinara Riserva 2010
Csak a legjobb években készülő bor. A „szokások” szerint 15 napig tartályban erjedt, majd 4 évig érlelődött. 3 évet töltött különböző méretű és fajtájú hordóban, majd palackban pihent. A borász elmondása szerint 2 héttel érettebb szőlő szüreteltek.
Narancsos színvilág. Izgalmas és összetett ilaltában szamóca, málna, rózsa, cseresznye, ásványosság, medvecukor és bors. Ezeket az őszi erdő hangulata egészít ki.
Ízben gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Simulékony, alig észrevehető tanninok, visszafogott alkoholérzet és szép savak jellemzik. Elegáns, szájat kitöltő, de egyáltalán nem nehézkes bor. Nincs túláradó karakter, ami kiemelkedne. Nagyon jó inni! Aromakészletének egy részét a palackos érlelés adja. Mellette sok aszalt gyümölcs, szárított paradicsom és kellemes édes fűszerek vezetik a kortyot. Komoly bor. 8,5 pont

Il Sogno 2010
A nebbiolo szőlőt október első hetében szüretelték, majd szellős helységben 100 napig szárították. Az eredés 30 napig tartott acéltartályban. A hordó érlelés 40 hónapig, 20 hektós szlavón tölgyben zajlott. 8 hónapos palackos pihentetés után került piacra. Amarone stílusban készült bor, 15,5% alkohollal és 5 gramm literenkénti cukorral.
Téglavörös színű bor. Gazdag és sokrétű illatvilág: likőrösség, fahéj, szamóca, gyümölcskompót, cserzett bőr.
Tömör szerkezetű, érett bor. Olyan komplex, hogy sem az alkohol, sem a maradékcukor nem lóg ki. Édes fűszerek, csoki, karamell, föld, ásványok.  Hosszú és elegáns bor. 7 pont

Kiváló pincét ismerhettem meg, ahol Sergio Molino szaktanácsadó tevékenysége mellett komoly borok születnek. Sergio Molinoval kapcsolatban hamarosan jelentkezni fogok még.

travaglini2.jpg

A pince és a dűlő fotóját a weboldalukról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr208544846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása