Maison Joseph Drouhin

2016. április 05.

drouhin.jpg

Joseph Drouhin 1880-ban hozta létre a borászatát, amely ma is a család tulajdonában áll. 73 termő hektárjával Burgundia legnagyobb pincéi közé tartozik, a legfontosabb régiókban van szőlőjük, mint Chablis (38 ha) Côte de Nuits és Côte de Beaune, (32 ha), Côte Chalonnaise (3 ha). E mellett szőlőt is vásárolnak az alacsonyabb kategóriájú borokhoz.

Érdekesség, hogy a pincészetnek saját szaporítóanyag előállító részlege van. A Drouhin birtok területein a legnagyobb a tőkesűrűség, még a magas burgundiai átlaghoz képest is (12500 tőke / ha)
A Drouhin család volt az első, a burgundiai bortermelők között, akik jelentős tengeren túli birtokot hoztak létre. Oregonban, a Willamette-völgyben 60 hektárt telepítettek 1988-ban, ahol természetesen pinot noirt készítenek. 1994-ben egy japán cég megvásárolta a birtokot, de 2003-ban a Drouhin család újra többségi tulajdont szerzett.
A burgundiai birtok boraiból kaptam egy válogatást a poharamba.

20160313_155315.jpg
Chablis 2014
A régió szintű borral kezdtük a sort, amely illatában is már hamisítatlan Chablis: mész, sós tengeri fuvallat, körte, őszibarack. A szájban komoly savak, amely mellé krémes struktúra és közepes hossz társul. Sósság fonja körül a fehér húsú friss gyümölcsöket. 6,5 pont

Puligny-Montrachet 2014
A világ egyik legelismertebb fehér bort adó terroirja, amely összesen 200 hektáron terül el. A hektáronkénti 10000 szőlőtőke mészköves altalajon kialakult köves talajrétegben él. Guyot műveléssel, hektáronként 51 hl-e bort engedélyezve művelik a szőlőt. Spontán erjednek a borok, majd egy évet töltenek francia hordóban, amelynek 25%-a új.
Gazdag és elegáns illatában vilmoskörte, alma, citrusok, valamint édes fűszerek fahéjjal és vaníliával.
Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. A savak is szépek, érettségük jónak mondható. Szép szerkezetű, krémes struktúrájú bor. Tömör és hosszú. Komoly anyag, amely még baby formáját mutatja. 7,5 pont

Chassagne-Montrachet, Premier Cru Embazées 2013
Puligny-Montrachet nem kevésbé híres szomszédja, amely 300 hektáron terül el. Kiemelkedő jelentőségű premier cru, amely nagyon összetett talajszerkezettel rendelkezik: márga, mészkő, vörösé s sárga agyag, kavics. A Pulignyhoz hasonlóan, 10000 tőke/ha, 51 hl/ ha, Guyot művelés, spontán erjesztés, egy év hordóban.
Minőségi illattárral büszkélkedhet. Elegáns fa aromák ölelik körül a gyümölcsöket: szezám, grillázs, érett őszibarack, birskörte, barackmag, valamint meszesség.
Elegáns és tanítani valóan egyensúlyos.  Kerek, olajos, tömör és nagyon hosszú. A fa tannin kissé tapadós és a fa aromái viszik a kortyot is. Kiválóak a hordóaromák, de kissé felülírják a gyümölcsöket. Nagy bor, de még a fejlődése elején! Időt kér. Most 6,5 pont

Vosne-Romanée 2013
Nuits-Saint-Georges-tól északra, Burgundai egyik leghíresebb vörösborát adja Romanée-Conti és Richebourg mellett. Kiváló vízháztartású meszes márgán 10000 tőke hektáronként, amely 43 hl/ha bort ad. Szüret után a bor 2-3 hétig van héjon, spontán erjed acéltartályban. Kb másfél évet tölt francia hordóban, amelyből 20% új fa.
Ez az új fa rátelepszik a borra illatban. Bármennyire finom a fa aromája, alig engedi előbukkanni a málnás, gyógynövényes és tűzköves, mészporos jegyeket. Ízben érett tanninok, szépen integrálódott alkohol, kerek, de feszes savak jellemzik. Komoly anyag. Az utóíz hosszan elnyúlik. Egyensúlyos bor, de még időt kér. 7 pont

 

20160313_160428.jpg
Chambolle-Musigny 2013
A régió összesen 173 hektár, amelyen 2 grand cru és 24 premier cur található. A Drouhin birtok: 0,25 ha. 1990 óta bio, néhány éve biodinamikus módon művelik a szőlőt. Rendkívül magas tőkesűrűség és alacsony hozam jellemzi. A régióban engedélyezettnél 20%-al kevesebb bort készítenek adott területről. Szüret után a bor 2-3 hétig van héjon, spontán erjed acéltartályban, ahol kézzel csömöszölik a törkölykalapot. A színmustot és a présmustot külön kezelik. Kb másfél évet tölt francia hordóban, amelyből 20% új fa.
Illatában intenzív a puskapor, kőpor, de határozottan megjelennek az erdei gyümölcsök és a finom fa aromák is.
Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. A fanyar gyümölcsök viszik a kortyot, de egyértelműen felfedezhetőek az ásványok és a toastosság is. A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban. A savak is szépek, érettségük jónak mondható. A korty intenzitásához képest hosszabb lecsengést vártam. 6,5 pont

Chambolle-Musigny Premier Cru 2011
A kiemelkedő alrégió számos premier cru területtel rendelkezik, amelyek nagy részén (pl. Noirots, Hauts Doix, Borniques, Plantes, Combottes) a Drouhin család is gazdálkodik (1,3 ha). Ezek azonban oly kicsit, hogy a rajtuk készült bort egy, premier cru borban egyesítik. Jurassic-kori mészkő altalajon kialakult talajtípusok adják a pinot noirnak a hardvert. 1990-óta bio, néhány éve biodinamikusan művelik. Rendkívül magas tőkesűrűség és alacsony hozam jellemzi. A régióban engedélyezettnél 20%-al kevesebb bort készítenek adott területről. Szüret után a bor 2-3 hétig van héjon, spontán erjed acéltartályban, ahol kézzel csömöszölik a törkölykalapot. A színmustot és a présmustot külön kezelik. Kb. másfél évet tölt francia hordóban, amelyből 20% új fa.
Igazán minőségi illattárral büszkélkedhet. Piros gyümölcsök sora indítja útjára illatát. Kiváló hordó aromákat és krétásságot és sós jegyeket is mutat.
Krémes szerkezet, lendületes savak, érett tanninok jellemzik. Tömör, telt, egyensúlyos bor. Érett szilva, cseresznye, cigánymeggy, szeder és vargánya. Hosszú lecsengéssel. 8 pont

Izgalmas sor! A pincészet borai Magyarországon is elérhetőek, az IFDT importálja őket.

A hordó-fotót a weboldalukról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr628568288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása