Domaine Vincent Bouzereau

2016. július 08.

20160620_150008.jpg

Tizedik generációs, 18 hektáros birtok Côte de Beauneban, konkrétabban, Meursault településen. A birtokaik  Meursault, Volnay, Auxey-Duresses,  Pommard, Monthelie, Beaune, Puligny-Montrachet és Corton szőlőskertjeiben található. 60%-ban chardonnayt, 40%-ban pinot noirt termesztenek.
Vincent a szőlőben látja a minőség kulcsát: szigorú metszés, alacsony kordon, visszafogott hozam jellemzi a munkáját.

Meursault 2014
Village szintű bor, amely 25 clos termése. Hordóban erjedt és érlelődött egy évig. A hordók 20%-a volt új fa. A határozott hordósság vezeti az illatot: pirítós, vanília, vajasság, szezámmag. Mögöttük felsejlik a körte, őszibarack, sárga alma, citrus vonal.
Lendületes, de az összképbe szépen beépült savak, visszafogott alkohol és közepesnél nagyobb test jellemzi. Az ízképet kiegyenlített a hordófűszer és a gyümölcs arány. Igazán jó ivású bor közepes hosszal. 7,5 p

Puligny Montrachet 2014
Szintén hordóban nevelődött village bor. Klasszikus illat: pirított magvak, pirítós, pici vaj. Nem meglepően nagyon elegáns fa. Ásványosság, sárga alma, érett vilmoskörte és trópusi gyümölcsök.
Kerek, széles, krémes, tömör bor. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával.
Kiváló szerkezetű nagy anyag, kimagasló egyensúllyal. A határozott ásványosság teszi teljessé a képet. Nagy fejlődési potenciállal rendelkezik.  7,5 pont

Meursault, 1er cru, Le Poruzot 2013
Az új hordó aránya 25% ebben a borban.
Nagyon elegáns illatában zöld alma, körte, csipetnyi fehér bors, vajas pirítós, sós tengeri levegő és pirított mandula.
Kiváló szerkezetű, tömör, koncentrált bor, nagyon határozott savakkal, amely savérzetre rásegít a szinte sós ásványosság. A hordónak még idő kell, hogy belesimuljon a borba. Egyensúlyos és karakteres bor. A lecsengés nagyon sós, ásványos. Kiváló bornak tartom. 8 pont

Corton, Grand Cru, Clos des Fietres 2014
Ebben a borban a legdominánsabb a fa, ami nem meglepő, hiszen akár több évtizedes életpályára készül. Mindenesetre ez a fa nagyon finom és elegáns. Pirítós, vaj, körte, zöld alma, kivi, lime, őszibarack, szezámmag és ásványok..
Rendkívüli pontosság és precizitás jellemzi. Erőteljes, masszív, tömör bor. Áradó gazdagság és ásványosság. A korty is a hordót idézi vajjal, joghurttal, magokkal, de sok citrust is felvonultat. Feszes savak, nagy test és hosszú finis. 8,5 pont

Pommard 2013
A kékszőlőt bogyózzák, nyitott fa kádakba teszik, ahol naponta kétszer csömöszölik. Az erjedés után kíméletes préselés és 18 hónapos fahordó érlelés következik. Izgalmas és gazdag illat: aszalt szamóca, édes fűszerek, parfümösség, diszkrét gomba és pemetefűcukor.
A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban. A savak is szépek, érettségük jónak mondható. Feszes bor, még kemény tanninokkal. Idő kell a cserek csillapitásához. A gyümölcsök mellett grafit, kréta és ásványosság érezhető.
Nagy anyag, amely időt kér. 7 pont

Volnay, Santenots, 2011
Valójában egy vörös Meursault borról beszélünk. A terület Meursaultban található, de arról a településről, azon a nagyon elismert település néven csak fehérbor kerülhet piacra.
Illatában az édes fűszerek és a meggy befőtt, szamóca, málna, szeder, gomba, nedves avar kavarognak.
Feszes és tömör bor, érett tanninokkal. Részletes bor, tele van energiával. Érettségben sokkal a többiek előtt jár, már kifejezetten élvezhető. Édes fűszerek, avar, gomba, cseresznye, szamóca, erdei szeder, áfonya, vadmálna. Hosszú lecsengés. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr258874462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása