Tiffán Elysium 2006 (Villányi Merlot)

2016. augusztus 17.

20160817_082948.jpg

A Tiffán Ede és Zsolt Pincéjéből egy évtizedes merlot került a poharamba az Ördögárok-dűlőből. Ez egy zárt katlan, amelyben az ültetvények védve vannak a hidegebb szelektől. Tiffánék 4 hektáros ültetvényén, portugieser, kadarka és merlot fajták teremnek. A dűlő feletti kőkereszt ihlette a nevet, amely az Elysium (Mennyország) nevet kapta. Október közepi szüret után acéltartályban erjedt 3 hétig, amely közben körfejtéssel és csömöszöléssel mozgatták a törkölykalapot. Két évet töltött francia tölgyfahordókban. Ma a 2008-as évjárat van forgalomban.

Szinte átláthatatlan fekete maggal és gránátvörös széllel kerül a pohárba. Intenzív, szinte tolakodó, agresszív illat dől ki a kehelyből. Likőrős, alkoholhangsúlyos illat, amelyben a lekváros gyümölcsösség, füst, étcsoki, kakaó, fahéj, karamell, dohány, füstöltsonka, kátrányosság a vezető jegyek.
Ízében is folytatódnak ezek a nehézkes jegyek. Széles, krémes, vastag, húsos korty, szépen érett és integrálódott tanninnal, mindent beborító alkohollal és közepes savakkal. Az erős fahatás és a túlérettség rátelepszik a borra. A finis nagyon hosszú, de kesernye uralja. Alulról 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7610421492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.25. 12:59:29

Ha nagyjából az egykori Művalkesz-pontozás szellemében pontozol, a pontszám nincs összhangban a leírással. Ezt a bort a leírás alapján nem kívánnám megkóstolni - mondjuk 4 pont, ha képesek vagyunk elvonatkoztatni az egyeseknek vonzó, ódivatú magyarmediterrán-nagyboros stílustól... az ár/érték arányáról ne is beszéljünk. A 6 pont alá meg elvileg egy jó bor...
süti beállítások módosítása