Brit buborékok

2016. október 12.

ridgeview.jpg

 

Ridgeview Borászat
Mike és Chris Roberts az angliai South Downsban 1994-ben alapította a pincészetet és az 1996-os évjáratból kerültek a piacra az első pezsgőik.
A Merret levédett márkanévvel a Ridgeview Pincészet Christopher Merret előtt tiszteleg, aki 1662-ben, 30 évvel a champagne-i dokumentáció előtt papírra vetette és benyújtotta a Királyi Természettudományos Társaságnak (Royal Society in London) az ún. tradicionális pezsgőkészítési eljárás folyamatát.

Champagne-i termelők tanácsát megfogadva, 13 féle klónt telepítettek el a klasszikus fajtákból: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
A sussexi South Downs terület részben kontinentális klímája kiváló a komoly savú pezsgő alapanyag termesztéshez. A kiváló érlelési feltételek érdekében földalatti pincét építettek a másodlagos erjedés és a seprőn érlelés tökéletes megvalósításához.

Legutóbb három Ridgeview pezsgő került a poharamba, kiküldött ipari kémünknek, Szentkirályi Orsinak köszönhetően, aki némi magyarázattal is fűszerezte a kóstolást.

Ridgeview, blanc de blancs 2013
Intenzív habzású, világos aranyszínű ital. Elegáns illatában elsőre feltűnő a gyümölcsök és az autolízis adta aromák közt megtalált kiváló arány: sok fehér hús gyümölcs egyensúlyoz a kétszersült, méz, pici élesztősség vonallal.
Frissítő korty, élénk savakkal, ásványokkal, valamint a savérzetet felerősítő citrusos, zöldalmás jegyekkel. Nem túlbonyolított, egyenes vonalú, lendületes pezsgő. A frissítő pezsgők tipikus esete. 6 pont

Ridgeview, Bloomsbury, brut 2014
Chardonnay a fő alkotórész, amit két ismert társa a pinot noir és a pinot meunier dob fel.
Finom habzás, apró buborékokkal. A gyümölcsök itt is szépek (citrusok, sárgadinnye, őszibarack), de az illatmélységet a dió, mandula, briós adja.
Fineszes, elegáns, sokrétű, szép mélységeket mutató pezsgő. A buborékok a szájban krémesek, elegáns textúrát biztosítanak. Feszes savak adnak biztos hátteret, de nem tolakodnak. Komoly erő van az italban. Csonthéjasok, mazsola, kétszersült, mandula. Hosszú lecsengés. 8 pont

Ridgeview, blanc de noirs, Brut 2013
Aranyló színű pezsgő, apró, lassan mozgó gyöngyökkel. Sokrétű és minőségi illattárat vonultat fel: fehér virágok, citrusok, sült alma, méz, keksz, mandula, pörkölt magvak, diszkrét élesztősség.
A korty is gazdag, mély, erőteljes és az egyensúly magas szintjén mozog. Pontos és precíz a szájban.
Finom krémesség tölti be a szájat a kifinomult gyöngyöknek köszönhetően. Gazdag és komplex ital, sokáig tartó utóízzel. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7611784309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása