Tokaji Aszút az ünnepi asztalra!

2016. december 25.

aszuk.jpg

A decemberben zajló hangzatos kampánynévvel kezdem a posztot. Két, egészen eltérő karakterű és valószínűleg eltérő filozófiával készült aszú került a mi karácsonyi asztalunkra. Két értékes bor, mégis, csak az egyik világklasszis!

Patricius Borház, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
Mély arany, talán már borostyánba hajló színvilág. Rendkívül összetett, sokrétű és elegáns illat. Érett, vonzó sárga gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, mézes, virágporos jegyek, olajos magvak. Frissen szárított dohánylevél, leheletnyi mentol, teafű, érintésnyi botritisz és édes mézeskalács fűszerek sokasága. A frissessége is nagy erénye.
Krémes, bársonyos érintés, ahol szép egyensúlyt képez a cukor és a sav. (150 gramm cukor mellett 8,7 gramm savat tartalmaz literenként) Kikezdhetetlen arányokkal bír. A közepesnél nagyobb test, alig érezhető alkohol. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. Csodálatos mélységű bor. Mindenhol jelen van a szájban. Trópusi gyümölcsök, citrusok, aszalt gyümölcsök, leheletnyi gyógynövényesség. Végtelen hosszúság! Csodás bor. 9 pont

Chateau Kurucz, (Tokaj Oremus), Tokaji Aszú 5 puttonyos 1993
Pár évvel a rendszerváltás után készült aszú, amelyet 1997-ben az akkorra már létező Tokaj Oremus Pince palackozott és forgalmazott. Tipikusan a régi iskola stílusában készült, de hibátlan bor. Borostyán színű, nem teljesen tükrös bor. Közepesen intenzív illatában aszalt gyümölcsök, méz, méhviasz, virágpor, karamell, gyógynövények, dohány, dió, mandula, karácsonyi fűszerek, fehér csoki, cappuccino és némi mentol.
A korty kifogástalan egyensúlyt mutat: a cukor és sav jól működnek együtt. Az íz is az aszalt gyümölcsökről, karamellről és a diófélékről szól. Krémes textúra.  A korty gazdagságához képest kissé rövid. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4212071419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása