Árvay Pince
A 2003-as Év borásza cím viselője, Árvay János a 2009-es Sauskás szakítás után visszaköltözött szülőfalujába, Rátkára, ahol gyermekivel, Angelikával és Szabolccsal kezdték újra építeni a családi birtokot, márkát. Ma már 17 hektáron termesztenek szőlőt.
Legutóbb a pince két, régebbi évjáratú bora került a poharamba.
Tokaji Furmint, Istenhegy 2013
Az rátkai dűlő vulkáni tufa, riolit, zeolit, kvarc tartalmú talaján, 35 éves az a furmint ültetvény, ahonnan a termést szüretelték. Az október közepi szüret után egész fürtös préselés következett, majd spontán erjedt és érlelődött 500 literes, két éves hordóban. Összesen 1372 palack készült belőle.
Vonzó, elegáns illat elképesztően sok ásvánnyal, friss, csonthéjas gyümölcsökkel és a hordó kifinomult fűszereivel (pici vanília, füst, mogyoróvaj). A savak kiválóan megágyaznak az alkoholnak, a diszkrét maradékcukornak és az aromáknak. Magas szintű egyensúly, szép érettség, hosszú lecsengés. Mély és részletes bor, krémes textúrával. Fűszerei és friss gyümölcsei harmonizálnak a pirított mandulás, mogyorós, valamint ásványos ízekkel. Ma már a 2015-ös évjárat az elérhető. 7,5 pont
Zempléni Chardonnay 2009
A tolcsvai löszös Antalka dűlő termése, egész fürtösen préselve, majd tölgyfahordóban erjesztve. 16 hónapig 225 literes 2-3 éves használt francia és magyar, illetve 500 literes új magyar hordóban érlelődött. 2500 palack készült ebben az évjáratban.
Illatában birsalma, vilmoskörte, fahéj, szezámmag, mandula, dió. A főtt kukoricás jegy viszont azt jelzi, hogy túl van a csúcson.
Megkóstolva kerek, húsos, vastag anyag. A hordó elegáns aromákat vegyít a gyümölcsök közé. Lecsengése közepesen hosszú. Kár a kukoricáért. 6 pont
Az Istenhegy dűlő fotóját a pince honlapjáról kölcsönöztem.