Bourbon vol2.

2017. december 05.

bourbon_trail.jpg

A korábban megkezdett Bourbon sor folytatása itt olvasható:

20171121_080545_1.jpg

Blanton’s Gold Edition
A Blanton lepárló volt a négy amerikai lepárló közül az egyik amely engedélyt kapott az alkoholtilalom alatti szeszgyártásra. Ebben az időszakban elsősorban gyógyászati célra pároltak alkoholt. A cég sosem volt független, ma is a Buffalo Trace Distilleryhez tartozik.
A single barrel bourbon, mint exkluzív kategória 1984 óta létezik, amióta a Blanton piacra lépett vele.  Az ital eredete az ún. H raktárépületből ered, ahonnan a legjobb tételek kerülnek ki.
Maga az épület fém lemezekből épült ami a nyári melegben irtózatosan tartotta a hőt és a benti magas hőmérsékletnek köszönhetően a párlat jobban átjárta a hordó dongákat és így több íz és illatanyagot tudott felvenni. Télen ezt a raktárat gőzzel fűtik, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosíthassanak a téli hónapokban is.
A palack dugóján lévő ló és lovas, minden palackon más alakzatban jelenik meg.
A whiskey a lepárlást követően 70% alkoholtartalommal bír. Hordóba fejtés előtt 62,5%-ra hígítják vissza. 51,5 alkohollal palackozzák.
Tölgyes, vaníliás, aszalt sárgabarackos, friss dohányleveles, édes fűszeres, összetett illat. Kifejezetten édes ízérzet, markáns, de nem zavaró alkohol teszi karakteressé a kortyot. Édes fűszerek, szegfűbors, fahéj, vanília. Krémes textúra. 8 pont (20990 Ft)

 

20171120_070940.jpg
 Elijah Craig Small Batch
A lepárló 1935 óta létezik és ma is családi kézben van.
Maga a lepárló sour mash technológiával készít Small Batch (Egyszerre kis mennyiségben lepárolt, jelen esetben 35 hordónyi párlat egyszerre) tételeket. A sour mash lényege, hogy a korábbi főzetek cefréjének egy részét mindig újra felhasználják, ami biztosítja az élesztő-tenyészet folytonosságát.
Az ital Elijah Craig baptista szerzetes nevét viseli aki először használt égetett tölgyfahordókat az érlelésre. Ez a tétel 8 és 12 év közötti párlatok keveréke és 47% alkoholtartalommal lett palackozva.
Kellemes füstösség, dohány, provanszi fűszerek, édes vanília illata lép ki a pohárból. Krémes, selymes, elegáns, nem túlzó alkohollal. Édes fűszerekkel érkezik a szánkba, de szárító finissel búcsúzik. Összetett, komoly minőségű ital. 8,5 pont (13590 Ft)

 

copper.jpg

Wasmund’s Single Malt (Copper Fox Distillery)
Jack Wasmund által alapított lepárló 2005-ben kezdte meg munkáját. Újszerű technológiai lépésük, hogy gyümölcsfa-chips-et helyeznek a hordókba az érlelés során, ezáltal sokkal gyümölcsösebb, lágyabb italt kaphatunk.
Intenzíven füstös, toastos, szivaros jegyek az illatban, melyek aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel egészülnek ki.
Feszes, markáns, szárító korty, dohánnyal, provanszi fűszerekkel, tölgyes jegyekkel. Karakteres ital, csak értőknek. 8,5 pont (17300 Ft)

Copper Fox Rye
A cefre kétharmada eredeti virginia-i rozs, egyharmada pedig eredetvédett szintén virginia-i „házilag” malátázott árpa. A Wasmand tételnél már megismert gyümölcsfa-chips használat itt is szerepet kap: új és használt almafa-chips-szel és tölgyfa-chips-szel érlelnek használt bourbon hordókban.
Pörkölt fa, tölgy minden mennyiségben. Keleti fűszerek, szegfűbors. Markáns, férfias korty, szárító lecsengéssel. Dohány aromával búcsúzik. 7,5 pont (22590 Ft)

 

 

20171103_080432_1.jpg

 

Woodford Reserve Sonoma Cutrer Masters Collection
Kentucky egyik legrégebbi és legkisebb lepárlója. A párlat kezdetben a Woodford saját hordóiban érlelődött, majd frissen fejtett pinot noir-os hordókba fejtették amelyek a California-i Sonoma-Cutrer Borászatból érkezik.
Tejcsoki, karamell, vanília, erdei gyümölcsök, tölgyesség. Kellemesen tüzes korty édes fűszerekkel, málnás aromával, selymes érintéssel. Hosszú és izgalmas. 7,5 pont (40990 Ft)

 

20171120_070856.jpgKoval Millet
2008-ban alapított lepárló, amely kizárólag organikus párlatokat készít, csak genetikailag módosítatlan illetve vegyszermentes gabonákból. Minnesota államból származó új tölgyfahordókat használnak érlelésre.
Mandula, fahéj, vanília, édes fűszerek az illatban. Krémes, alig érezhető alkohol, szárított narancshéj. Fanyar, tölgyes, szárító finis. 7 pont (13290 Ft)

 

20171120_070909.jpg

Pow-Wow Botanical Rye
A Washington D.C. mellett működő Georgetown Trading Co. készíti a Nagy Összejövetel nevű whiskeyt, hiszen ezt jelenti az őslakosok nyelvén a Pow-Wow. Ezen összejövetelek alkalmával különböző típusú gyógynövényes recepteket készítettek, amely tradícióra emlékezve készítették el ezt a whiskeyt.
A készítők a rozs whiskeyhez sáfrányt, narancshéjat és gyógynövényeket használtak, majd első töltésű égetett tölgyfahordóban pihent.
Tényleg botanikus kert, csukott szemmel, hirtelen ginre emlékeztet. Idővel narancshéj és karácsony sütemény aromái is belépnek a képbe.
Ízben folytatódik ez a különleges aromasor, de a klasszikus whiskeykre jellemző tölgyesség is megjelenik. Különleges, nem a mindennapok itala, csak értőknek. 8 pont (19490 Ft)

 

20171120_070923_001_2.jpg 

Knob Creek Rye
Ez a márka is a Jim Beam égisze alatt látott napvilágot. A rozs whiskey erősen égetett első töltésű hordóban érlelődött extra hosszú érlelési idővel. Nem hígították, hordóerősségen, 50%-os alkohollal palackozták.
Aszalt gyümölcsök, herbák, mentol, vaníla, tölgyesség és édes fűszerek. Krémes érintés, tüzes alkohol, szárító korty. Karakteres, markáns ital. 7,5 pont (16990 Ft)

 

A nyitóképet innen kölcsönöztem: http://kybourbontrail.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3713344521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása