A Pannonhalmi Apátság egykori somlói birtokának területén hozták létre ezt a pincét, ma 3 hektáron gazdálkodnak. 2017 óta hivatalosan is organikusnak minősítették a birtokot, amelynek gazdája Balogh Zoltán.
Somlói Furmint 2015
Közepesen intenzív, de egyértelműen somlói karakterű illat sok friss gyümölccsel (alma, őszibarack, körte), ásványokkal és finom hordófűszerekkel.
Fiatal kora ellenére kerek savak, selymes korty jellemzi. Kifejezetten tüzesnek éreztem az alkoholt. Ízben is a gyümölcsökön van a hangsúly és persze az ásványokon. Hosszú lecsengés. Finom. 7 pont
Somlói Olasz rizling 2015
25g maradékcukorral rendelkező bor. Illatában fehér virágok, őszibarack és mentol bontakozik ki, ha hagyunk neki időt.
A savak és a cukor egyensúly biztosítanak a bornak. A közepesnél nagyobb test, nem túlzó alkohol jellemzi. Krémes textúra, sok édes fűszer és érett fehér húsú gyümölcs. Elegáns, komplex bor. 7 pont
Somlói Tramini 2016
A fajta elegáns, nem harsogó interpretálása. Illatban mindent hoz, ami a tankönyv található, de semmiből sincs túltengés. Rózsavíz, édes, érett gyümölcsök, licsi, őszibarack, vilmoskörte.
Az elegancia a kortyban is folytatódik. Nagyon gazdag, tartalmas bor, krémes érintéssel. Határozott savak, hosszú lecsengés. 6,5 pont
Somlói Juhfark 2013
90 g maradékcukorral rendelkezik ez a hagyományos aszútechnológiával készült bor. Illatában a töppedt, aszúsodott aromák teljesednek ki (sárgabarack, körte kompót, sárga alma, propolisz, botrytis, tűzkő).
A somlói savak jó hátteret biztosítanak a magas cukortartalomnak. Sűrű, koncentrált, széles korty, sok gyümölccsel és édes fűszerrel. Sokáig megmarad az utóíz is a szájban. 8 pont
A hegy fotóját a pince oldaláról metszettem.