Szövetkezeti bor Prioratból

2018. július 31.

20180726_083310.jpg

1942-ben jött létre Barcelonától 100 km-re, Reus városában a Mezőgazdasági Szövetkezetek Uniója. Ez a szervezeti összefogás palackozta le először a priorati borát 1954-ben, amely az idő tájt kapott DO minősítést. A cég 1970-től exporttal is foglalkozik, de ma már nem csak Priorat, hanem Monsant DO, Tarragona DO, Terra Alta DO, Catalunya DO és Cava DO borokat is.

A szövetkezet priorati borai kerültek a poharamba, nagy örömömre, hiszen az utóbbi időben Priorat nagy kedvencemmé vált.
Egy nemzetközi viszonylatban kicsi, 1700 hektáros borvidékről beszélünk, amely Barcelonától 120 kilométerre, Tarragona tartományban fekszik. Nem könnyű ezen a szinte elhagyatott vidéken a szőlőművelés, ahol a meredek hegyoldalakon, sziklás, kavicsos talajon kell helyt állni. A llicorella nevű talaj tápanyagban szegény, és különböző palatípusok alkotják. A palásság kulcsfontosságú a borok karakterének kialakulásában.
A termőhelynek és az itt dolgozó borászoknak a tehetségét, minőségét mutatja, hogy a spanyol eredetvédelmi rendszerben elérhet legmagasabb, DOCa minősítést Rioja mellett, csak ez a borvidék kapta meg (2001-ben).
A termőhelyet, amely a római időkben már használtak és ismertek René Barbier tette vissza a bortérképre az 1980-as években., a Clos Mogador birtokkal. Később természetesen egyre több birtok lépett színre. A helyben őshonos garnatxa (grenache) és carinyena (carignan) fajták mellett a világfajták is megjelentek, mint a cabernet, merlot, syrah. Fehér fajtákkal is találkozunk mutatóban, de arányuk nem éri el a 10%-ot.
Íme a borok:

Llicorella „Vi de Vila” 2015 Priorat,
A piros gyümölcsök mellett krétás, kicsit élesztős jegyek jelennek meg. Finom hordóhasználat, amely alig tesz hozzá. Karakteres, feszes szövetű bor, lendületes savakkal, finom gyümölcsösséggel. Krétás, sós ásványosság egészíti ki a piros bogyósokat. Érett, puha tanninok, szép lecsengés. 7 pont

Llicorella Classic 2015 Priorat,
Krétás, palás ásványosság szép keretet ad az erdei gyümölcsöknek. Férfias tannin, élénk savak, nem túlzó alkohol. Elegáns, egyensúlyos bor. Szép aromák. Lecsengésében a sav hosszan kitart, de a gyümölcsök korábban elfogynak. 6,5 pont

Llicorella, Gran Selecció, Vitis 60, 2015 Priorat,
Mély, gazdag vörösbor illat: érett szilva, fekete ribizli, némi dohány, kakaópor, fahéj, bors, szegfűbors. Puha tanninok, selymes korty, tüzes alkohol, lendületes savak. Gazdag, mély és sokrétű. Dohánylevél, földesség, kréta, szilva, kakaópor. Hosszú finis. Még mindig nagyon fiatal. 7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9914131879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása