Priorat Jedije - René Barbier és a Clos Mogador birtok

2015. november 29.

priorat.jpg

A XIX. században a Barbier család 1500 hektár szőlőt művelt a Le Martinet nevű birtokon, Franciaország Vaucluse nevű régiójában. Léon Barbier volt az első, aki a birtok borait palackozva értékesítette, de a filoxéra közbe szólt a szépen ívelő fejlődésnek. A francia szőlők nagy részének kipusztulása vezetett oda, hogy létrehoztak egy birtokot Tarragonában, katalán földön. Az 1940-es években a család már a priorat-i borokat is palackozta, majd Franciaország német megszállása alatt egyre inkább a spanyol ültetvények felé fordult a család. A családfő korai halála miatt a birtok helyzete ellehetetlenült, ami az eladásához vezetett. A Freixenet vállalkozás vásárolta meg.

Az új generáció, élükön René Barbiervel Gratallops közelében néhány hektár grenache vásárlásával kezdett újra a szőlőművelésbe 1979-ben, és hozta létre a 20 hektáros Clos Mogador birtokot Prioratban. René Barbier volt az első, akik feltették Prioratot és annak egyedi terroirját a bortérképre. A meglévő grenache mellé carignant, cabernet sauvignont és syraht telepített.
Annak ellenére, hogy Prioratot már a XII. században is mint szőlőtermő vidéket említik, ma mindösszesen 2000 hektár szőlőt művelnek ezen az amfiteátrum-szerű palás talajú területen. A borvidék, Spanyolországban másodikként kapta meg a DOCa legmagasabb eredet védett minősítést.

A 2000-es évek elején Barbier újabb 20 hektár vásárlásával létrehozta a Manyetes (vi de vila Gratallops) és Nelin márkákat.

A Clos Mogador, Katalóniában elsőként, a “Vi de Finca” presztízsminősítést is megkapta. Nagyjából ez annyit tesz, hogy egy dűlőből származó, a birtokon palackozott bor.
A Clos Mogador első évjárata az 1989-es szüretből, 1991-ben került piacra, a garnacha, cariñena, cabernet sauvignon és syrah fajtákból.

Clos Mogador 2012

20151121_150826.jpg
A 2012-es évjáratnál a fajtaarány: 49% garnacha, 25% cariñena, 16% syrah és 10% cabernet sauvignon. A bor 20 hónapot töltött 300 literes kis hordókban és 2000 literes nagy hordókban, majd 2014 júniusában került palackba.
Nagyon elegáns illat, amely még mindig fiatal sok friss piros és fekete bogyós gyümölccsel és édes fűszerekkel. Jó minőségű hordó toastos aromái, dohány, cserzett bőr és tűzkövesség.
A korty tömör, koncentrált, kiváló savakkal és tüzes, de integrálódott alkohollal. A tannin még tapad, de nagyon fiatal a bor. Ízében is fekete bogyósok, cassis, érett szilva, amit vanília, kávé, szegfűszeg egészít ki. Többrétegű, kiváló szerkezetű bor, hosszú lecsengéssel. Komoly bor! 8 pont

 

Az ültetvényes képet a weboldalukról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr188121970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása